24.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

Ròtova celebra per tercer any consecutiu la festa de l’escaldà

 

– El pròxim dia 27 d’agost, al riurau de la Rogeta de Ròtova, tindrà lloc la festa de l’escaldà.

El Centre d’Interpretació de la Pansa, a Ròtova, acollirà diumenge 27 d’agost de matí, i per tercer any consecutiu, la Festa de l’Escaldà del municipi. A les 9.00 h, la gent que hi prenga part eixirà de la plaça Major del poble, amb acompanyament de dolçaina i tabal, fins al riurau, situat a la urbanització de la Serreta, on es realitzarà l’escaldà. Durant el matí la gent podrà practicar, a més, amb un taller d’elaboració de canyissets. En l’activitat col·laboren el Col·lectiu Vall de Vernissa, el Centre Excursionista de Ròtova i l’Associació Riuraus al Vernissa.

L’activitat començarà, però, dissabte 26 d’agost, amb una ruta teatralitzada per a rememorar el passat que va marcar el dia a dia de la gent de Ròtova, visitant els llocs més emblemàtics del poble. De la mà de l’expert en riuraus Carlos Fuster i de l’actriu Fanny Pérez ens podrem apropar un poc més al patrimoni de Ròtova i a tot allò que envolta l’elaboració de les panses de moscatell.

Més de 65 anys després.

Les últimes vegades que es va escaldar a Ròtova fou, entre d’altres, al riurau dels mestres, a la dècada dels 50 del segle XX, els propietaris del qual eren els germans Elies, Maria i Conxeta; al riurau de Bernardino; i al riurau del Coeter, cap a l’any 1957 la vinya va deixar de donar rendiment. Aquesta activitat agrícola va marcar la vida dels seus habitants tant al segle XIX com a gran part del XX. Vora 66 anys després de la desaparició d’aquesta activitat, Ròtova ha recuperat l’escaldà de raïm de moscatell, com una recreació i festa. Aquesta activitat ha estat declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana.

Articles relacionats