10.6 C
Gandia
Dimecres, 28 febrer, 2024

El rescat de l’aparcament del Serpis posa en qüestió el model de la concessió

L’aparcament del Serpis tornarà a mans públiques després d’un rescat que posa en qüestió el sistema de concessió que va emprar l’Ajuntament de Gandia quan va entrar en servei la instal·lació fa més d’una dècada. Les clàusules que compensaven el lucre cessant del concessionari han estat roïnoses. 

El coordinador d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Gandia, Salvador Gregori; Alícia Izquiero, regidora de Polítiques Econòmiques, i l’assessor del Grup Municipal Ciutadans, Salvador Marí, han comparegut per anunciar que el model d’explotació de l’aparcamentdel Pradoserà traslladat al del riu Serpis.

La mesura s’ha pres després d’aconseguir un acord extrajudicial amb el concessionari, que havia denunciat al consistori arran dels “sistemàtics impagaments que va practicar l’anterior govern del PP durant la passada legislatura i que ja van provocar la mateixa situació amb l’aparcament del Prado”. En realitat els impagaments formaven part de l’estratègia del PP per rescatar la titularitat pública dels aparcaments en considerar abusuves les clàusules amb les quals es va atorgar la concessió. 

Alícia Izquierdo afirma que “no és que volguérem tindre aquest espai però hi ha una sentència judicial que ens obliga. Crec que hem aconseguit un èxit en la negociació gràcies a les gestions del coordinador d’Economia i Hisenda, ja que han permés a la ciutat estalviar-se més de 4 milions d’euros“, i ha afegit que “una vegada que es tanque la compra, posarem en marxa el mateix sistema que en el del Prado, baixant els preus d’abonaments i hores, i aconseguirem, tal com reclamava Ciutadans, que la ciutat tinga 1.200 places de pàrquing públic al centre de la ciutat. Tot i suposar un cost per a tothom, aprofitarem la situació per a dinamitzar el comerç i l’hostaleria“.

Per la seua banda, Salvador Gregori xifra l’operació en 11,6 milions d’euros en concepte de pagament dels reequilibris financers “impagats pel PP” a més de la liquidació de l’obra. Pel que fa a la sentència, Gregori ha afirmat que s’ha aconseguit estalviar més de 4,5 milions d’euros en concepte d’interessos de demora a més d’assegurar que l’actual adjudicatària invertirà més de mig milió d’euros en finalitzar el pàrquing. “Amb aquesta operació solucionem l’enèsim empastament del PP. És cert que ens endeutarem però hem de complir la sentència i intentar traslladar el model d’èxit del Prado al nou pàrquing“. Gregori ha recordat que durant la passada legislatura, els populars van contractar a una exregidora a través d’IPG per resoldre aquest aspecte però que “no van ser capaços d’arreglar. Hem hagut d’arribar nosaltres per solucionar-ho. Tindrem 1.200 places a un preu molt competitiu i esperem que el sector hostaler i comercial s’implique per aconseguir una magnífica dinamització que revertisca a la ciutat“.

Finalment, Salvador Marí es mostra satisfet per l’acord. “Des que vam saber de l’existència de l’obligació de quedar-nos amb els dos pàrquings per les sentències judicials, des de Ciutadans demanàrem que s’utilitzés aquesta situació per resoldre el problema de l’aparcament al centre de la ciutat i que es fes amb preus assequibles. Aparcar al Prado 24 hores val com a molt 5 euros i traslladarem aquest model al del Serpis. A més, esperem aconseguir que amb una sola targeta es puguen utilitzar tots dos. Des d’cí, vull recordar que hi ha descomptes que aporten els comerciants que abaratixen encara més els preus i esperem la màxima implicació del sector empresarial per aconseguir un veritable centre comercial obert amb 1.200 places d’aparcament barat“.

El PP s’atribueix el rescat

El Grup Municipal Popular, per la seua part, recorda que només va accedir al Govern de Gandia, va haver de fer front a quasi 6 milions d’euros pendents de pagament per l’obra de l’aparcament del Serpis i la plaça de la superfície, que van ser inaugurats sense estar acabades. De fet la concessionària sortint encara realitzarà obres per a rematar l’aparcament per valor de 500.000 euros, afirmen. 

El Partit Popular assenyala que el seu govern va iniciar els tràmits a fi d’evitar pagar els reequilibris econòmics dels aparcaments privatitzats pel PSOE, en entendre abusiva la clàusula contractual per la qual l’Ajuntament de Gandia havia de pagar les pèrdues anuals que registrara l’empresa concessionària, amb la qual cosa l’empresa gestora de l’aparcament sempre eixia guanyant. Forçat el litigi pels populars, a fi de recuperar un aparcament públic, els populars consideren aconseguit l’objectiu de la municipalització.

La conseqüència, igual que va succeir amb l’Aparcament de la plaça del Prado, no podia ser més beneficiosa per als interessos de Gandia, segons el PP: “Es recupera un espai públic, que el PSOE va regalar a una empresa privada, privatitzant-la; Gandia s’estalviarà pagar més de 550.000 € anuals en concepte de reequilibri econòmic només d’eixe aparcament, la qual cosa suposaria al llarg dels 50 anys de vida de la concessió, més de 25 milions de €, i la liquidació final fixada en 11 milions de €, es podrà assumir gràcies a un préstec que formalitzarà el govern central.
Víctor Soler, portaveu del Grup Municipal Popular, ha destacat que “estem satisfets de que finalment hàgem solucionat un altre pufo de l’època de José Manuel Orengo. Estalviarem 25 milions d’euros que haguérem hagut de pagar a l’empresa concessionària i recuperem un aparcament que és de tots els gandians”.
“Ara els comerciants del Centre Històric i del Raval, tindran un aparcament públic i a un preu assequible per a possibilitar l’arribada dels seus possibles clients. Va ser una decisió encertada del PP”. Així i tot, des del PP, reclamen “que s’habilite l’aparcament públic del Recinte Firal i no s’eliminen més places”.

Articles relacionats