13.4 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

Recomanacions per fer front a l’onada de calor

– Es recomana a persones majors, amb malalties cròniques, infància i gestants extremar les precaucions

– En general, s’aconsella no eixir de casa entre les 12 i les 16 hores, beure aigua encara que no es tinga set i fer menjars frugals

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat el protocol per a informar i advertir a la població dels riscos potencials derivats de l’onada de calor que assola des d’aquest dimecres bona part d’Espanya, la Comunitat Valenciana inclosa.

Les temperatures extremes es relacionen amb l’agreujament de patologies de base (sobretot respiratòries i circulatòries) i poden desencadenar esgotament per calor o colp de calor.

Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: persones majors, amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, dones embarassades, menors d’edat així com col·lectius fràgils des del punt de vista socioeconòmic.

L’esgotament per calor es caracteritza per mal de cap, nàusees, marejos, vòmits, cansament, sudoració, pell freda, pàl·lida o humida, pols ràpid i feble, i febre menor de 40 °C. Davant aquests símptomes, s’ha de beure aigua en xicotetes quantitats, romandre en un lloc fresc i aplicar draps humits o dutxes/banys d’aigua freda.

Així mateix, s’ha de buscar atenció sanitària immediata si es pateixen malalties cròniques, si es tenen vòmits o si els símptomes empitjoren o duren més d’una hora.

D’altra banda, davant un colp de calor (temperatura corporal per damunt de 40 °C i alteracions del sistema nerviós central), el recomanable és posar-se en contacte amb el 112 i, mentre arriba l’ajuda, mantindre a la persona en un lloc fresc i ajudar-lo a baixar la temperatura amb draps freds o un bany/dutxa d’aigua freda, sense donar-li beure.

En termes generals, per a suportar les altes temperatures, es recomana evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia (entre les 12 i les 16 hores), protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l’ombra, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

En la llar, s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar el consum d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

A més, quan s’estaciona el cotxe en la via pública, mai cal deixar ni a persones ni mascotes perquè en el seu interior es podrien aconseguir temperatures molt elevades.

Articles relacionats