QUATRE MUNICIPIS S’UNEIXEN PER A LA GESTIÓ CONJUNTA DE LA MARJAL DE LA SAFOR

Representants institucionals de Xeraco, Gandia, Xeresa i Tavernes s’han reunit este divendres amb Pep Nebot, subdirector de medi natural de la Generalitat Valenciana, en el marc d’una bateria de propostes en comú elaborades amb objecte de la preservació sostenible de la marjal de la Safor-Valldigna.

 

El grup, conformat pels regidors de medi ambient Iván de los Ángeles, de Xeraco, Tomás Daviu, de Xeresa, Josep Llàcer, de Tavernes, i Xavi Ròdenas, de Gandia, juntament amb l’alcalde de Xeresa Tomás Ferrandis a més de tècnics i assessors, ha manifestat la seua preocupació per la degradació ambiental d’este espai d’altíssim valor ecològic, tradicionalment molt oblidat o descuidat; tal com tots manifesten al document elaborat de forma conjunta que motiva la reunió, “ens preocupa l’abandonament de l’agricultura, la degradació de l’espai natural i el deteriorament progressiu d’infraestructures agràries centenàries que asseguraven una circulació de l’aigua vital per a la fauna i flora. Conscients que el nostre paper és fonamental, hem decidit fer un pas avant de forma conjunta i, des de l’assumpció de responsabilitat, exigir al govern autonòmic la seua implicació en treballar per un futur millor per a la marjal i els nostres municipis”.

Entre els punts essencials pels que ha discorregut la reunió, es troba el repensament de les Normes de Gestió de la marjal, una eina que pot ser molt potent i servir de bona base per assolir els objectius proposats, les quals seran sotmeses a escrutini conjunt pels quatre municipis. Un altre tema recurrent han sigut les intervencions sobre el territori per afavorir el medi natural, les quals es facilitaran en gran mesura gràcies a la unitat dels municipis de cara a sol·licitar finançament europeu. Per últim, s’ha debatut entorn de la qüestió de donar forma jurídica a la unitat dels quatre municipis envers la protecció de la marjal, amb objecte de dotar-la d’una figura dedicada essencialment a la gestió i enfocada al llarg termini.

La reunió finalitzà amb la reiteració del compromís del nou Govern autonòmic per a fer més ambientals les polítiques actuals de territori, i convidant a obrir un període de reflexió entre els municipis envers a la constitució de la figura jurídica més apropiada per assolir els objectius marcats.

Et Pot Interessar