19.7 C
Gandia
Dilluns, 20 maig, 2024

Quan un café val igual que una arrova de taronges navelines

– Un café per una caixa de taronges navelines de 13 quilos és el que val hui en la millor zona citrícola de tota Espanya i possiblement del món.

– Els preus i el vent tiren les navelines per terra, els citricultors de la Valldigna donen la campanya per perduda

En l’actualitat s’estan cotitzant a 1,5 euros l’arrova de navelines a la Valldigna i aquests són els privilegiats que han pogut vendre perquè encara existeixen molts camps sense haver-ho aconseguit.

Com pot ser que alguns comerços siga pràctica habitual posar taronges de Tavernes al voltant dels mercats europeus per a aconseguir millors cotitzacions quan ací estan pels sòls o sense recol·lectar.

Sense cap dubte el viscut hui, en el món citrícola, mai s’ha vist, ni els més vells coneixen una cosa semblant pel que entrem en un abisme que ningú vol donar-li una solució al problema i del que depén la vida de moltes famílies.

Està clar que aquesta temporada està pràcticament perduda però caldria fer alguna cosa perquè això no torne a succeir en endavant, encara que sembla segons els citricultors “que els nostres governants actuals com a anteriors van hipotecar l’agricultura espanyola per sempre”.

Molts d’ells advoquen per una nova reconversió varietal en taronges i mandarines de segona temporada com Nadorcott, Orri i Tango per exemple amb uns royaltys astronòmics a l’abast de les classes riques i que no t’asseguren un futur d’almenys 10 anys.

Però quan el 90 per cent de l’agricultura en general de tot el país està en peu de guerra serà perquè hi han raons que van més enllà de canviar cultius per desitjos de gent de ciutat que no saben el que costa produir els aliments al camp.

Articles relacionats