14.1 C
Gandia
Divendres, 1 març, 2024

Presència de tortugues autòctones al riu Vaca

Els treballs de la Mancomunitat de la Valldigna d’estudi i control del riu Vaca, als termes de Benifairó i Simat, posen en relleu la importància de la protecció del riu Vaca com a reservori d’espècies autòctones protegides.

L’equip forestal de la Mancomunitat de la Valldigna, registra la presència de Mauremys leprosa al riu Vaca. La leprosa o tortuga de rierol és una tortuga autòctona aquàtica que viu a les aigües dolces del País Valencià. Es tracta d’una espècie amenaçada (vulnerable) i que gaudeix de la protecció especial de la Unió Europea. La constatació de la seua presència en la part alta del riu Vaca és una notícia mediambiental de primer ordre per a l’ecosistema fluvial de la Valldigna.

En començar l’agost, l’equip forestal de la Mancomunitat de la Valldigna -Jordi Lorda, Vicent García i Joan Gimeno) engegava les feines de control d’espècies exòtiques, tasques especialment dirigides al control de la Trachemys scripta, la tortuga de Florida. Aquesta, catalogada com una de les cent espècies invasores més perjudicials a l’Estat Espanyol, està colonitzant i perjudicant greument els nostres sistemes fluvials. Desplaça altres espècies i altera la vegetació, sent-ne una de les principals causes que afecten la situació crítica de la tortuga autòctona.

Aquests treballs s’emmarquen dins del projecte de recuperació mediambiental del riu Vaca. Parellament al control d’exòtiques, l’equip forestal realitza també un estudi de l’estat natural del riu. L’últim sondatge d’ictiofauna realitzada denota la presència d’espècies autòctones com la madrilla o el barb, i altres espècies al·lòctones com la gambusia.

L’eliminació de l’Arundo donax (canya) permet recuperar mediambientalment el riu, fer-lo visible, estudiar-lo i també preservar-lo. Apenes unes primeres anàlisis que denoten unes dades encoratjadores. La detecció de concentracions considerables de madrilla o la troballa d’espècies amenaçades com la tortuga de rierol, confirmen que el riu Vaca és un riu ben viu, un ecosistema al qual caldria prestar-li tot l’interés i la protecció que es mereix.

Articles relacionats