Potries inicia la capitalitat cultural compartida amb Sagunt

Sagunt i Potries ostenten la capitalitat cultural valenciana 2018-19, donant el relleu a Gandia, i es preparen ja per a omplir els seus carrers a partir d’aquest dissabte, 28 d’abril, de música, teatre, literatura i tot tipus d’activitats que conjugaran cultura i tradició com a element de cohesió social i dinamitzador de l’economia local.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha explicat durant la presentació dels actes d’inauguració de la capitalitat que en aquesta ocasió és compartida atés que s’ha triat un municipi de més de 5.000 habitants com Sagunt i un altre menor, per a posar en valor l’esforç que es realitza en els pobles valencians independentment de la seua grandària.

Les dos capitalitats comptaran per part de la Generalitat amb almenys una exposició, una trobada del sector cultural i activitats de les tres àrees que conformen l’Institut Valencià de Cultura: Arts Escèniques, Música i Cultura Popular, i Audiovisuals i Cinematografia.

El conseller ha concretat un dels muntatges amb el qual comptaran les dos capitalitats en les seues programacions per part de Cultura de la Generalitat: Serà l’espectacle de carrer ‘Aigua’, una coproducció de l’IVC amb el Festival Vit de Vila-real, l’Institut d’Estudis Baleàrics i la companyia Muc de Castelló.

Específicament a Sagunt, aquest espectacle es podrà veure en el marc del festival Sagunt a Escena, que aquest estiu «serà encara més especial gràcies a la capitalitat», aprofitant per a «obrir-ho també al públic infantil i per a involucrar encara més al teixit cultural de la ciutat, del Port i de la comarca». De fet, comptarà amb 25.000 euros més sobre el pressupost habitual.

Pel que fa a Potries, Marzà ha destacat que «una població de poc més d’un miler d’habitants ha merescut la capitalitat cultural pel projecte que duu a terme, amb el lema ‘Patrimoni viu'».

L’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha afegit: «La cultura ha passat a ser factor clau per al desenvolupament del nostre poble. És el nostre ADN. Apostem per la cultura per a encarar els reptes de futur, i ho fem convençuts que aquest és l’estratègia per a generar riquesa i augmentar la qualitat de vida dels residents i dels nouvinguts, i evitar així el despoblament del municipi».

Es tracta d’una localitat que fa «esforços titànics» per a portar la cultura als seus habitants i d’un pressupost anual de 800.000 euros destina el 33% a cultura, comptant fins i tot amb un pla estratègic en aquest àmbit.

Els primers actes arrancaran a Potries dissabte al migdia. S’iniciaran amb la visita al Museu Cassoleria Ángel Domínguez. Seguidament, en la Casa de la Cultura es representarà l’obra ‘El viatge a la lluna’, de G. Melier, a càrrec de la companyia Tries-Titelles. Després d’un passeig pel nucli antic del poble tindrà lloc una entrada de bandes de música, amb l’Associació Artísticmusical Sant Blai de Potries i L’Aranya d’Albaida, i el Grup de Dolçaines de la Safor.

Així mateix, Potries acollirà la primera Mostra Titellart, la residència d’artistes europeus, òpera en el carrer, recitals de poesies, unes jornades sobre arts històriques valencianes a mitjan juny o el Potries Music Fest.

Et Pot Interessar