22.1 C
Gandia
Divendres, 17 maig, 2024

Per què es diu Filomena al temporal que reina en aquests dies

Per que es diu Filomena al temporal que reina en aquests diesPer anomenar als temporals s’utilitza el mètode de cremallera, és a dir, home, dona, home, dona, i així successivament. Encara que fa anys si es batejaven a les borrasques només amb nom de dona, ja no és així. I a més, ara per a donar-li un ordre, s’ha optat per l’alfabètic de la A a la Z. Així doncs, els pròxims temporals de la temporada, després de Filomena es diran Gaetan, Hortensie, Ignacio i Justine, Karim, Lola…….

Des de l’any 1954 la Universitat Lliure de Berlín ha estat batejant als anticiclons i borrasques, però no és fins a 2017 quan es va decidir en la zona sud-oest establir un nou sistema de noms dirigit al públic en general substituint a l’empleat pels berlinesos.

Amb aquest nou mètode de nomenclatura de les borrasques de gran impacte s’afavoreix que la comunicació siga més efectiva davant un episodi advers de vent, que sol portar associats fenòmens costaners i en moltes ocasions problemes relacionats amb la neu i la pluja.

Els quatre organismes internacionals responsables de posar nom a les borrasques amb gran impacte en el Grup Sud-oest europeu, són els Serveis Meteorològics Nacionals de Portugal (IPMA), França (Météo-France), Bèlgica (RMI) i Espanya (AEMET). Cada any i com a avançament de temporada, presenten els noms dels temporals que se succeiran l’any.

 

Articles relacionats