Peña Nieto fa de gendarme de Trump

MOVIMENT AL SOCIALISME

Secció mexicana de la Unitat Internacional dels Treballadors (UIT-QI)

“Mèxic accepta el nostre lideratge, gràcies Mèxic!”. Va ser el missatge de Donald Trump, davant les mesures adoptades pel govern de Peña Nieto respecte a la nombrosa Caravana de més de set mil germans i germanes centreamericans qui fugen de la misèria i la violència al seu país com succeeix en molts països, inclòs el nostre. El seu objectiu és arribar als Estats Units.

La majoria dels migrants són de procedència hondurenya que fugen del seu país per la terrible situació que han viscut des de fa nou anys quan es va produir un cop d’estat. L’actual govern, encapçalat per Juan Orlando Hernández, elegit en 2014, ha estat summament repressor i és acusat d’haver arribat a la presidència de manera fraudulenta. No obstant això, ha comptat amb el reconeixement dels Estats Units. La intromissió de l’imperialisme ianqui a la zona és la que ha provocat la misèria i la violència per la qual fugen centenars de milers de centreamericans cada any cap al nord, malgrat els grans riscos que corren.

Davant les amenaces i pressions de l’ultradretà Donald Trump, que ha qualificat als migrants de «criminals», Peña Nieto ha enviat a un nombrós grup de la Policia Federal, el seu organisme preferit per reprimir. De forma paral·lela buscant dividir-los, els ha tendit el parany d’oferir-los accés a Mèxic en qualitat de refugiats als qui acceptin signar la sol·licitud, que de forma automàtica els barra la possibilitat de continuar la seva migració cap als Estats Units. Més de mil han caigut en el parany, mentre la majoria han decidit no signar i entrar al nostre país de forma «il·legal», travessant el Riu Suchiate.

Així que Trump no s’ha equivocat en dir que el govern mexicà accepta el seu lideratge: Peña Nieto una vegada més s’ha doblegat a les seves exigències i busca parar a com sigui la Caravana, mentre el govern hondureny ha ordenat tancar la frontera. Per això repudiem públicament la política antiimmigració de Peña Nieto, que el deixa una vegada més, prostrat davant els designis del govern racista dels EUA, jugant el vergonyós paper de gendarme de l’imperialisme nord-americà.

També denunciem la posició d’Andrés Manuel López Obrador, qui pretén congraciar-se amb Trump, contenint la migració cap als EUA amb la promesa de crear llocs de treball pels centreamericans, el mateix que per als mexicans. No obstant això, de cap manera es podrà garantir treball suficient i, sobretot, ben remunerat per als mexicans o els migrants centreamericans, sense trencar amb aquest model neoliberal. Aquesta és l’essència de “l’entesa» entre Trump i el pròxim president. Per aquest motiu el nord-americà es va referir als «líders de Mèxic».

A més d’aquesta política repressiva i de criminalització, els migrants són vulnerables als grups criminals i a la inseguretat que impera al país. Al cap de pocs dies d’haver entrat la caravana, ja s’han començat a registrar violacions de dones hondurenyes. D’això és responsable el govern mexicà perquè no ha assumit la seva obligació de garantir els seus drets.

Per això és necessari expressar la nostra solidaritat amb els migrants, de repudiar qualsevol expressió xenofòbica i racista, oferir-los ajuda mitjançant la recollida d’aliments i roba – com vam fer durant el tremolor de l’any passat -; acompanyar-los i donar-los suport políticament en contra del govern de Trump i les seves amenaces i denunciant la repressió del govern de Peña Nieto. El poble mexicà ha d’exigir que es garanteixi plenament els seus drets. Això vol dir: dret al lliure trànsit i a la seva seguretat i que s’impulsi una política migratòria que regularitzi la seva situació al país. I una vegada més en la història hem d’exigir la nostra plena independència dels designis nord-americans. El poble ha de dir amb força: Benvinguts a Mèxic! A baix les fronteres capitalistes! Repudiem les amenaces de Trump Suport total als migrants!

Et Pot Interessar