18.1 C
Gandia
Divendres, 24 maig, 2024

Palmera, Daimús i Potries s’adhereixen a la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere de la Diputació de València

• Amb estes noves incorporacions un total de 29 ajuntaments de la Safor formen part de la xarxa provincial, la qual cosa suposa el 94% dels pobles de la comarca

• La vicepresidenta i responsable d’Igualtat, Natàlia Enguix, confirma l’increment de les subvencions als membres de la Xarxa i anuncia una nova convocatòria d’ajudes per a mancomunitats i consorcis

L’onzena Assemblea de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València va aprovar este dimarts l’adhesió de 25 nous membres a la plataforma que treballa conjuntament per a donar resposta a la violència exercida contra les dones. Entre les noves incorporacions es troben tres municipis de la Safor (Palmera, Daimús i Potries), la qual cosa eleva a 29 els ajuntaments de la comarca adherits a la xarxa provincial, un 94% del total.

Al final de l’assemblea, celebrada en les instal·lacions de l’IVAF, centre educatiu dependent de la Diputació, el president Vicent Mompó va destacar que amb estes adhesions “són ja 236 dels 266 municipis valencians els que formen part d’una Xarxa que arriba al 90% de la província”.

La vicepresidenta Enguix va confirmar l’increment de 200.000 euros en les subvencions que rebran enguany els consistoris que formen part de la Xarxa i va avançar “una nova convocatòria que eixirà pròximament per a mancomunitats i consorcis, quan s’actualitze el reglament”. A més, Enguix va recordar que formar part de la Xarxa “és un incentiu que ha puntuat favorablement en el repartiment d’inversions del Pla Obert, la qual cosa demostra la nostra implicació en una lluita que per a nosaltres és prioritària”.

Novetats i guia de recursos i serveis

En l’assemblea s’ha informat de l’inici d’un procés de revisió al detall del reglament de la Xarxa, per a obtindre un document que incloga les novetats legislatives que puguen incorporar les diferents administracions, així com les propostes que puguen aportar els propis membres en un procés obert i participatiu. El text actual pot consultar-se en l’àrea d’Igualtat de www.dival.es, i els suggeriments poden enviar-se al correu igualtat@dival.es fins al divendres 26 d’abril.

El pressupost anual per a les ajudes passa de 700.000 a 900.000 euros, i les subvencions seran prepagables al cent per cent, en el moment en què es resolga la valoració del projecte. En este sentit, només cal presentar un projecte, que pot incloure més d’una activitat. En el cas de presentar diversos projectes se subvencionarà el de major quantia i es desestimarà la resta. Quant a la valoració, el 55% del pressupost es prorrateja entre els ajuntaments, el 35% es reparteix en funció del nombre d’habitants i el 10% restant en funció del mateix projecte.

La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha explicat durant la seua intervenció en l’assemblea que els responsables locals disposaran d’una guia de recursos i serveis per als consistoris adherits a esta plataforma de treball conjunt enfront de la violència exercida contra les dones.

Municipis de la Safor

Palmera, Daimús i Potries s’uneixen així als ajuntaments de Gandia, Tavernes de la Valldigna, Bellreguard i La Font d’en Carròs, membres fundadors de la Xarxa; així com a Piles, que es va sumar el maig de 2019; el Real de Gandia, Ador, Rafelcofer, l’Alqueria de la Comtessa, Alfauir, Xeraco, Vilallonga i Guardamar, que ho van fer durant 2020; Almoines i Xeresa, que van passar a formar part de la Xarxa en 2021; Miramar, Barx, Ròtova i Beniarjó, que es van incorporar l’abril de 2022; Beniflà, el desembre de 2022; i Oliva, Benirredrà, Almiserà, Palma de Gandia, Benifairó de la Valldigna i Llocnou de Sant Jeroni, adherits al llarg de 2023.

Bones pràctiques

La responsable d’Igualtat de la Diputació, Natàlia Enguix, ha recordat que la institució valorarà especialment els projectes que promouen les bones pràctiques, i ha posat com a exemple algunes de les iniciatives exposades en l’anterior assemblea de la Xarxa, com el programa de prevenció de les agressions sexuals en àmbits festius d’Alzira; el programa de prevenció del consum de prostitució d’Oliva; el projecte desenvolupat per Olocau amb Mabe Lozano que aprofundeix en la relació entre les noves tecnologies, la pornografia i l’explotació sexual; el programa d’intervenció i prevenció Empodera-TE de l’Ajuntament d’Albal; o els tallers d’autoestima dirigits a dones a Torrent.

Els requisits bàsics per a accedir a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, que inclou ja a 236 dels 266 municipis de la província, són disposar d’una Regidoria i un Pla d’Igualtat o contra la violència de gènere propis, i estar adherits al Servei Telefònic ATENPRO d’atenció i protecció a les víctimes, en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants.

Articles relacionats