– S’hi han presentat un total de 75 poemes. La qualitat dels quals ha fet realment difícil l’elecció del guanyador.
– El jurat (Josep Piera Rubio, Joan Deusa Dalmau i Irene Verdú Muñoz) ha seleccionat finalment l’obra Betelgeuse del jove poeta tarragoní.
– Finalistes els poemes de: J.B. Bigatà, Ferran Bretó, Joaquim Cano, Raül Navarro, Salut Pla i Carles Villa.
– El lliurament del premi tindrà lloc el dia 17 de juliol a les 20’00 hores a l’antic edifici de la Quadra de Beniopa
– S’acompanyarà d’un recital poètic, amb la lectura del poema guanyador i dels finalistes. I del lliurament de la plaqueta on s’han publicat les obres.
– El toc festiu ve de la mà d’un concert de música i dansa a càrrec de l’artista d’Alzira Ona Nua i de la ballarina Clàudia Baldoví. Al qual està convidada tota la ciutadania.
– Està organitzat per Saforíssims, Societat Literària i els festers de la Mare de Déu dels Desemparats de Beniopa. Amb la col·laboració de la Junta de Districte de Beniopa i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia.
– Aquest premi poètic està dotat amb 250 euros per a un únic poema i una escultura original de l’escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset.
– Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats.
– Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc.
Els organitzadors tenen el ferm compromís que el Premi tinga continuïtat en el futur per tal que adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari i per divulgar el coneixement de l’obra del Pare Miret.
“Pare Miret”
Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana. Aquesta última es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer.
Molt prompte començà a publicar poemes dels jocs florals en revistes valencianes. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desemparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».
La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.