13.4 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

Oliva presenta el IV Cicle Fem Memòria

– L’ajuntament d’Oliva organitza una mostra d’activitats culturals per la recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica

– El Cicle farà un recorregut per les defenses maritimes que es van descobrir

La regidoria de Memòria Democràtica, Biblioteques d’Oliva, la Xarxa de Museus de l’Ajuntament d’Oliva en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i la Universitat d’Alacant han programat un total de quatre activitats culturals orientades a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparan entre el 15 i el 30 d’abril.

El IV Cicle Fem Memòria posa a disposició de tota la ciutadania un programa temàtic que té com a objectiu mostrar aspectes del nostre passat que segueixen estant molt presents, com són les Cassamates que descobertes pel temporal fa poc més d’un any a la Platja d’Oliva o les tasques de recuperació de les víctimes del Franquisme en els treballs que està fent la Conselleria i la Diputació de València. Com sempre, incidint en els valors de la pau, el respecte a les llibertats i la democràcia. Així ho ha explicat el regidor de Memòria Democràtica, Josep Escrivà.

Exposició, projecció documental, conferència i selecció bibliogràfica.

El IV Cicle Fem Memòria arrancarà amb l’exposició “Arquitectures per la Defensa de la Costa Mediterránea, 1936-1939”, obra que documenta aquests ‘sistemes’ defensius que es localitzen a les costes de la costa mediterrània. Es desconeix l’eficàcia bèl·lica d’aquests assentaments militars abans i després del conflicte espanyol.

L’interés sobre aquestes arquitectures va augmentar ara fa poc més d’un any quan l’últim temporal va descobrir diversos exemplars en la platja d’Oliva. Amb aquesta exposició, es pretén donar a conéixer amb més profunditat aquests sistemes defensius i contribuir a la seua posada en valor com a conjunt patrimonial arquitectònic a Oliva.

L’obra s’exposarà en el Museu Etnològic i s’inaugurarà a les 17:00 h del dia 15 d’abril. Estarà oberta al públic en els horaris habituals fins al 28 d’abril.

La programació continuarà el dissabte, 17 d’abril, a les 19.00 h en el Centre Polivalent amb l’estrena del documental “Fossa 100”, una producció de Nervio Audiovisual finançada per la Diputació de València. El film narra el procés d’exhumació de la Fossa 100 del Cementeri de Paterna, el treballs arqueològics de l’Associació Científica ArqueoAntro i els testimonis dels familiars de les víctimes.

La presentació del documental correrà de la mà d’Azahara Martínez, presidenta de l’Associació Científica ArqueoAntroEloy Ariza, Documentalista i Santi Donaire director de Nervio Audiovisual.

Conferència

A més a més, el dia 24 d’abril a partir de les 11:00 h, en el Centre Polivalent, es celebrarà una Conferència sobre les estructures de defensa on poder conéixer-les més profundament. El Dr. Andrés Martínez Medina, professor de la Universitat d’Alacant i autor de l’Exposició “Arquitecturas para la Defensa de la Costa Mediterránea, 1936-1939” i Toni Vergel, Graduat en Història, Arqueòleg i expert local en la matèria, aprofundiran en el coneixement que tenim sobre les “Cassamates” en la Mediterrània i concretament en Oliva.

Secció destacada a les biblioteques

Biblioteques d’Oliva han preparat una secció destacada de bibliografia relacionada amb la memòria democràtica. Estarà disponible en la Biblioteca Tamarit i en la Biblioteca l’Envic des del dia 15 fins al 30.

Articles relacionats