23.3 C
Gandia
Diumenge, 4 juny, 2023

OCU València denuncia la reactivació de l’estafa de la “doble telefonada”

• Mitjançant una trucada falsa en nom de la mateixa companyia de telefonia s’adverteix d’una pujada immediata de les tarifes i a continuació rep una trucada amb una suposada oferta recomanada per OCU.

• L’organització ha denunciat davant la policia la utilització fraudulenta del seu nom i l’estafa als consumidors.

• OCU demana a totes les companyies que auditen els seus procediments de captació per a evitar aquest tipus de portabilitats fraudulentes

La Delegació a la Comunitat Valenciana de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha tornat a rebre en les últimes setmanes queixes de consumidors que són víctimes d’una pràctica fraudulenta que té com a fi canviar-los de companyia mitjançant l’engany. Es tracta de l’estafa de la “doble telefonada”: una per a advertir-li d’una (falsa) pujada de preus i una altra per a oferir-li una (falsa) oferta avalada per OCU.

L’intent d’estafa afecta la majoria de les operadores i la dinàmica, amb diferents variacions, sol ser la mateixa. L’usuari rep una trucada suposadament del seu operador de telefonia en la qual se li comunica una pujada immediata d’entre 15 i 20 euros al mes en la seua tarifa. Quan l’usuari protesta, se l’informa que té dret a canviar de companyia, per a això li conviden a inscriure-li en un presente registre d’usuaris disconformes regulat per OCU que permet a altres empreses oferir-li una tarifa similar.

Al cap de pocs minuts l’usuari rep una trucada d’una altra companyia que li ofereix una oferta més interessant, a vegades esmentant a més que és la recomanada per OCU. Si dubte o no està convençut, al cap de pocs minuts l’usuari tornarà a rebre una trucada de qui diu representar al seu propi operador per a advertir-li de la immediata aplicació de la pujada, llevat que vulga canviar d’operador. Òbviament, tot és fals.

Alguns usuaris indiquen que no veuen reflectits en la pantalla del seu mòbil el número d’origen de la trucada, però en aquells casos en els quals el número es visualitza tampoc és una ajuda per a identificar als responsables de l’engany, ja que un consumidor no pot identificar a una empresa a partir del número de telèfon. OCU València denuncia l’opacitat que existeix a l’hora de determinar qui és responsable d’un número de telèfon que s’utilitza per a fer trucades de tipus comercial.

OCU ha denunciat, a més, davant la policia la utilització del seu nom per a avalar pujades o recomanar operadores. Les denúncies rebudes afecten a tot el territori nacional.

Al mateix temps, OCU s’ha posat en contacte amb les operadores, per a advertir-los d’aquesta pràctica i de les possibles responsabilitats en les quals puguen incórrer per l’engany que suposa per als consumidors i el perjudici que els puga generar. OCU denuncia que la pràctica totalitat de les companyies recorren a subcontractes per a dur a terme les tasques de captació de nous clients, i traslladen a aquestes la responsabilitat directa per aquestes pràctiques enganyoses, encara que són, d’altra banda, les directes beneficiades.

La Delegació d’OCU a València recorda que en cas d’una pujada unilateral de preus el consumidor té una sèrie de drets que són:

• Preavís de 30 dies (generalment, es fa per escrit i al costat de la factura).

• L’usuari pot acatar la pujada, però, si no està d’acord amb ella, podrà canviar de tarifa o companyia sense cap penalització, encara que tinga permanència.

OCU adverteix a tots els consumidors que per a evitar l’estafa de la “doble telefonada” seguisquen les següents recomanacions:

• Desconfie de crides des de números ocults o desconeguts.

• Si té trucades perdudes de números desconeguts, no retorne aquesta crida. OCU mai autoritza l’ús del seu nom per a activitats publicitat o activitats comercials d’empreses. Si una companyia utilitza OCU com a argument de venda, ja té un motiu per a desconfiar.

• OCU ofereix les seues recomanacions exclusivament a través de les seues publicacions (revistes o pàgines web, notes de premsa…) i si li ofereixen una bona oferta per via telefònica, demane sempre que li l’envien per escrit via email o verifique la veracitat dels detalls de l’oferta, cridant vosté directament a la companyia que li l’ofereix.

• A més, si contracta fora de la botiga física, OCU recorda que l’usuari disposa del dret de desistiment que li atorga 14 dies naturals per a penedir-se de la seua decisió.

Articles relacionats