L’Organització adverteix que les polseres repel·lents i els aparells ultrasons no són productes eficaços contra els mosquits
OCU recorda que, encara que els efectes de les locions repel·lents estan demostrats, la seua eficàcia depén del principi actiu i la seua concentració
L’Organització de Consumidors recomana bolcar qualsevol objecte amb aigua estancada que puga contindre els seus ous, com un poal o un test buit; usar mosquiteres a casa i, en zones de risc, vestir amb manga i pantalons llargs
Els mosquits poden desbaratar les vacances i fins i tot convertir-les en una llarga convalescència hospitalària. Només piquen les femelles de mosquit perquè necessiten les proteïnes de la sang per a produir els seus ous
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorda que aquests insectes detecten als usuaris pel diòxid de carboni (CO₂) exhalat en respirar i per la calor corporal. Per això, prefereixen a les persones amb un ritme metabòlic elevat i amb un cos més gran i gruix (per exemple, les dones embarassades). A més, els atrauen substàncies de la pell com l’àcid làctic, l’àcid úric i l’amoníac.
Els mosquits rares vegades es mouen en un radi de més de 300 metres del seu lloc de naixement. Per això, OCU informa d’algunes mesures de prevenció que poden ser útils per a evitar el naixement, la picada o l’entrada a la llar d’aquests insectes:
1. Bolcar qualsevol objecte amb aigua estancada que puga contindre els seus ous, com un poal, una llanda o un test buit. També és recomanable canviar regularment l’aigua dels florers i la del bol amb aigua per a mascotes.
2. Les mosquiteres suposen una barrera infranquejable per a ells, i al mateix temps, permeten refrescar la casa. També existeixen mosquiteres de viatge per a col·locar sobre el llit, algunes impregnades amb repel·lents o insecticides.
3. En zones de risc, vestir amb manga i pantalons llargs, preferiblement de colors clars, i aplicar repel·lent en les zones de la pell que queden exposades.
Les locions repel·lents s’apliquen en la pell i es comercialitzen en forma d’esprai, barra o gel. Aquestes substàncies no repel·leixen als mosquits, sinó que més aviat els confonen. Una vegada que aquests insectes han localitzat a la persona i s’acosten, els repel·lents bloquegen/saturen els seus receptors olfactoris fent a l’individu pràcticament invisible.
OCU recomana esperar 30 minuts abans d’aplicar la loció o esprai repel·lent si prèviament es va posar un protector solar, i no aplicar mai repel·lent a les mans dels més xicotets, ja que podrien portar-li’l a la boca o als ulls.
A més, l’Organització recorda que, encara que els efectes d’aquests repel·lents estan demostrats per molts estudis, entre ells el que OCU va realitzar en 2015, la seua eficàcia depén del principi actiu i la seua concentració. Així, DEET (N,N-dietil-m-toluamida) i la Icaridina són els més eficaços respectivament, seguits del Citriodiol o PMD. L’ANAR 3535 (Butilacetilaminopropionato d’etil), i els olis essencials (geraniol, oli de lavandin, lavanda) són els menys eficaços, també són els menys tòxics.
OCU destaca que, davant la sospita que els mosquits hagen entrat en la llar, no quedarà més remei que utilitzar algun tipus d’insecticida.
Els insecticides estan presents en aerosols i en endolls de recàrrega, bé amb líquids o amb pastilles. Aquests no espanten els mosquits, els maten, i segons alguns estudis, entre ells d’OCU, ho fan en poc menys de cinc minuts.
Així i tot, l’Organització de Consumidors recomana no abusar d’ells, ja que a llarg termini els seus principis actius (les piretrinas), podrien resultar tòxics. Per això, en el cas dels aerosols, l’Organització recomana ventilar l’habitació passats uns minuts des de la seua aplicació; i en el cas dels endolls, llevar-los de dia.
Finalment, OCU adverteix que les polseres repel·lents i els aparells ultrasons no són mètodes eficaços contra els mosquits:
– El repel·lent d’aquestes polseres està impregnat sobre la mateixa polsera o en una pastilla recanviable. Encara que els repel·lents desorienten als mosquits, l’escassa superfície de la polsera limita el seu radi d’acció a poc més de quatre centímetres. Per tant, el tipus de repel·lent que porten és indiferent. Així ho demostren diversos estudis, entre ells el que va realitzar OCU en 2015 quan va examinar tres polseres repel·lents amb olis essencials sense constatar cap resultat digne d’esment.
– Els aparells ultrasons són dispositius electrònics, encara que també poden trobar-se en Apps per al mòbil. Se suposa que imiten batre de les ales del mosquit mascle, la qual cosa espantaria les femelles ja inseminades que són les que piquen. Però la veritat és que no espanten els mosquits. En 2007 un equip de Cochrane, després de revisar 10 estudis de camp sobre aquests dispositius, va concloure que mancaven de cap eficàcia. Des de llavors i fins ara no ha sorgit cap evidència a favor d’aquests dispositius. De fet, fa quatre anys, OCU va analitzar dues Apps d’ultrasons amb resultats negatius.