15 C
Gandia
Dimecres, 30 novembre, 2022

O-City de la Càtedra d’Innovació de la UPV del Campus de Gandia s’integra a l’Institut de la Seda i UNESCO Silk Road Platform.

– L’Institut de la Seda i UNESCO Silk Road Platform incorporen el projecte europeu O-City a les actuacions d’intel·ligència turística transnacional desenvolupades en la ruta de la seda

El president de l’Institut de la Seda d’Espanya, Fernando Molina; i el president de la UNESCO Silk Road Platform, José María Chiquillo, integren la solució intel·ligent O-city.org, resultat del programa europeu que lidera José Marín-Roig, director de la Càtedra d’Innovació de la Universitat Politècnica de València, del Campus de Gandia.

Aquesta eina tindrà la utilitat de visibilitzar el patrimoni natural i cultural de la Xarxa de municipis Seda Creativa de la Comunitat Valenciana, a escala europea i per tant en la resta dels països de la Ruta de la Seda.

Aquesta iniciativa es troba dins de les actuacions a realitzar per l’Institut Seda Espanya en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana a través de la línia nominativa 2020 de promoció turística del producte Ruta de la Seda.

Fernando Molina ha assegurat que “en 2016 les Corts Valencianes van impulsar la incorporació de la Intel·ligència Turística Transnacional en la Ruta de la Seda, camp en el qual hem treballat activament en la intel·ligència de mercats i clients de països llunyans (la Xina, Rússia, l’Índia, …), però ha sigut l’actual crisi sanitària la que ens ha obligat a replantejar el projecte que presentem en Fitur 2020 i centrar els esforços en solucions d’Intel·ligència de destinacions i producte”.

Amb la incorporació del resultat del projecte europeu, liderat per la Universitat Politècnica de València, a través de la Càtedra d’Innovació del Campus de Gandia, O-city.org, plataforma tecnològica educativa i de promoció turística, permetrà acostar la seda com a recurs turístic als gestors de les destinacions i aproximar-la a la societat civil a través de docents implicats a usar tecnologies virtuals (foto, vídeo, podcast, còmic, animació, infografia, etc.) tan utilitzades en aquests mesos de confinament.

L’acord aconseguit permet a l’Institut Seda Espanya a través de l’empresa Xelsus IT, testar un pilot que integre dades tant de les oficines de turisme dels municipis de la Xarxa Seda Creativa, amb la informació disponible en la Plataforma de la Diputació de València (Sentilo) i l’Eina O-City.

El pilot els converteix així en la primera Ruta Intel·ligent que connecta dades temàtiques entre diferents municipis de la província de València, una solució per als gestors del territori a l’hora de realitzar accions conjuntes de promoció dirigides a l’actual mercat nacional amb ofertes específiques al turisme familiar que viatja en el seu vehicle i que ha sigut la gran majoria d’aquest estiu.

La interacció amb els usuaris tant visitants com residents, l’impuls a la participació de la població i la integració de les dades actuals, com el de futures plataformes com la que presentara pròximament Turisme Comunitat Valenciana, DATATUR4CV, posiciona a aquest desenvolupament experimental en l’avantguarda de “solucions de rutes intel·ligents interoperables”.

Per a José Marín-Roig, director de la Càtedra d’Innovació i manager del projecte O-City, “disposar del suport de l’Institut Seda Espanya i la Silk Road Plataform i de Knowlodgw Bank de la UNESCO en aquest pilot permet que les imatges i dades queden validats per una institució de prestigi i reconeixement internacional”.

Amb la primera foto presencial del projecte a la porta del Col·legi d’Art Major de la Seda, es donava visibilitat a mesos de treball, on els equips manifestaven la importància de conjuminar esforços i treballar transversalment a incorporar la digitalització a un turisme que faça valdre el nostre patrimoni natural i cultural amb continguts del present, passat i futur de la Ruta de la seda.

Com va afirmar José María Chiquillo, “no puc ocultar la meua satisfacció que siga un cas d’èxit testat en municipis de la nostra comunitat, i que compta amb investigadors, tecnòlegs del sector privat, alcaldes i alcaldesses de la Xarxa de municipis Seda Creativa, en definitiva un prototip de ruta temàtica intel·ligent amb equip de desenvolupament valencià i que serà exportable i aplicable a la resta del territori nacional i a països de la Ruta de la Seda”.

Articles relacionats