12.7 C
Gandia
Dilluns, 27 març, 2023

Noves mesures per utilitzar els Centres de Salut per a la contenció del coronavirus

Els centres de salut reforçaran el treball de contenció del coronavirus 

– Es limiten els aforaments, hi ha un circuit COVID i un altre no COVID

– S’ha ampliat en alguns centres l’atenció sanitària a les vesprades

– Les farmàcies continuen dispensant tractaments sense necessitat de recepta en paper i es prolonguen els tractaments crònics fins al mes d’agost

Segons ha explicat Barceló, “hem adoptat una sèrie de mesures preventives en els centres de salut. Orientades a contindre la presència del virus en la nostra Comunitat. I per recuperar la normalitat en l’assistència sanitària. L’objectiu és atendre la demanda assistencial durant aquesta època estival i facilitar la labor dels professionals sanitaris“.

Entre les mesures preventives que ha implantat la Conselleria de Sanitat amb la finalitat d’evitar contagis estan

– La limitació de l’aforament en els centres de salut per seguretat de pacients i de professionals

– Establir dos circuits diferenciats, un COVID i un altre no COVID, per a separar pacients. Després de la revisió que han dut a terme els serveis de prevenció de riscos laborals en cada centre.

– Alguns centres amplien els seus horaris i atenen pacients en horaris de vesprada.

D’aquesta manera es pretén evitar l’excés de consultes concentrades als matins.  proporcionar una amplitud d’horari als usuaris. Sobre aquest aspecte, Barceló ha indicat que “la planificació dels centres s’ha dut a terme atenent les necessitats de les direccions de primària. De fet, en relació amb l’horari s’ha conjugat la necessitat d’atenció als pacients amb el descans dels professionals”.

Som conscients de l’esforç que han dut a terme els professionals en tot aquest temps de pandèmia. Per això, hem planificat l’atenció sanitària durant aquesta fase de nova normalitat.  Atenent les necessitats, tant dels pacients com dels mateixos professionals“, ha afegit.

Cita prèvia telefònica a través de GVA+Salut

Barceló ha indicat que “si un ciutadà necessita  posar-se en contacte amb el seu metge, per qualsevol problema que precise i que no requerisca visita, ha de cridar al centre“. Per a això, s’aconsella la utilització de franges horàries més enllà de la primera hora, on es detecta una gran concentració en el nombre de crides.

A més, des de la Conselleria de Sanitat s’han pres mesures com l’opció de cita prèvia telefònica amb la professional a través de l’APP GVA+Salut, una mesura que estarà implantada en breu.

En tot cas, si un ciutadà requereix l’atenció en Atenció primària, ha d’acudir al seu centre de salut o PAC/PAS fora de l’horari d’obertura.

Dispensació de tractaments sense recepta de paper

Les mesures que s’han adoptat en l’àmbit farmacèutic durant l’estat d’alarma romandran de moment. La finalitat de aquesta mesura esreduir la càrrega administrativa dels i les professionals d’Atenció Primària. Per això, es manté en molts tractaments la prescripció sense necessitat d’haver d’acudir al centre de salut.

A més, continuarà disponible la dispensació de medicaments en les farmàcies sense necessitat de la recepta en paper. D’aquesta manera l’usuari o usuària podrá retirar la seua medicació amb la targeta SIP.

Quant a tractaments crònics, s’ha procedit a la prolongació automàtica i, segons ha manifestat Barceló, “aquesta mesura ha evitat un milió de visites als centres de salut”.

Una altra de les mesures que es manté és la prescripció electrònica a funcionaris mutualistes amb assistència pública (MufaceIsfasMugeju) i la planificació flexible de retirada de tractaments. D’aquesta manera que el pacient acudeix a retirar la seua medicació quan se li haja acabat. Evitant acumulació de medicaments sense utilitzar.

Situació de contenció del virus en la Comunitat

Finalment, la consellera de Sanitat ha destacat que “la Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia amb menor incidència acumulada. En concret, 1,72 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Mentre que la mitjana d’Espanya se situa en el 4,99″.

En els últims 14 dies, la incidència acumulada en la Comunitat Valenciana és de 3,40 casos per cada 100.000 habitants. La mitjana nacional és de 9,89 per cada 100.000 habitants.

En aquest sentit, Barceló ha destacat que “aquesta incidència acumulada indica que la Comunitat Valenciana es troba en un moment de contenció”.

D’altra banda, en Atenció Primària s’han detectat 22.438 possibles casos de coronavirus en la Comunitat Valenciana des de l’11 de maig fins al 5 de juliol. D’aquests casos, se li ha realitzat la PCR al 92,4%, de les quals han donat positives un 1%, la qual cosa suposa un índex molt baix.

Articles relacionats