23.4 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

Nomdedéu considera que “la pandèmia ha afectat la creació d’ocupació però els fons europeus són una oportunitat històrica per a la reconstrucció”

– El responsable d’Ocupació ressalta que els fons europeus són una oportunitat “per a canviar el model productiu de la nostra Comunitat”

– Quant a les dades d’afiliació a la Seguretat Social, ha ressaltat que l’impacte negatiu de la COVID-19 ha sigut menor que en el conjunt de l’Estat

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha comentat les xifres d’atur registrat del mes de desembre en la Comunitat fetes públiques pel Ministeri de Treball i Economia Social, que s’ha incrementat en 4.030 persones.

Nomdedéu ha destacat que es tracta d’un “comportament moderadament negatiu” que ha afectat, sobretot, al sector de la construcció (+2,96%), l’agricultura (+2,35%) i la indústria (+1,72%), mentre que el sector de serveis ha resistit relativament bé (+0,61%).

El responsable d’Ocupació ha realitzat una lectura anual també i, en aquest sentit, ha assenyalat que “2020 ha sigut, com era previsible, un mal any per a l’ocupació en la Comunitat”. “L’arribada de la pandèmia de la COVID-19 -ha indicat- va revertir fortament la tendència positiva de creació d’ocupació i ha resultat en un increment de l’atur de 43.922 persones (+22,41%)”.

No obstant això, quant a les dades d’afiliació a la Seguretat Social, llocs de treball efectius creats, ha ressaltat que l’impacte negatiu de la COVID-19 ha sigut menor que en el conjunt de l’Estat, traduint-se en una destrucció de 16.025 llocs de treball (-0,82% enfront del -1,86% de mitjana en l’Estat).

“El drama és econòmic, és laboral, però no oblidem que és eminentment social, són vides i projectes individuals i familiars que s’han quedat pel camí i el treball només tindrà sentit si serveix per a recuperar drets, llibertats i qualitat de vida”, ha afirmat Nomdedéu.

El responsable d’Ocupació ha avançat que el repte en 2021 és “enorme” per a Labora. “Farà falta que centrem tots els esforços a propiciar una recuperació progressiva de l’economia, però no una recuperació qualsevol, sinó una recuperació transformadora que ens servisca per a avançar cap a un nou model productiu més sòlid, centrat en el benestar de les persones i que genere ocupació estable i de qualitat”, ha assenyalat.

En aquest sentit, ha destacat que els fons europeus són una oportunitat històrica per a poder canviar el model productiu, l’estructura econòmica de la nostra Comunitat. Així, ha avançat que 2021 serà un any de “recuperació lenta de l’economia, però també d’oportunitats de canvis”.

De la mateixa manera, ha recordat “l’aposta del Consell per l’ocupació, que s’ha traduït en els majors pressupostos de la història”. Així, Labora ha augmentat el seu pressupost en 2021 en 78,4 milions d’euros, un 21,76% més, fins a un total de 439,2 milions.

Labora tindrà diverses línies per a diferents perfils de treballadors. La principal és la dotada amb 78 milions d’euros destinada a corporacions locals i entitats dependents o vinculades per a la contractació i pròrroga d’agents d’ocupació i desenvolupament local i per als Acords Territorials d’Ocupació i Desenvolupament Local.

Les subvencions per la contractació de joves menors de 30 anys sumen 31 milions d’euros, la majoria procedents del Fons Social Europeu, la mateixa quantitat prevista en el pla d’ajudes a ocupadors per la posada en marxa de mesures que milloren les condicions dels seus empleats o per la transformació de contractes temporals en indefinits.

La dotació per a les ajudes per contractació de treballadors i treballadores autònoms o a aturats i aturades que es donen d’alta en projectes innovadors arriba a 2,3 milions d’euros.

Articles relacionats