Més d’un 30% de les persones que van fer l’itinerari d’inserció de Càritas van trobar ocupació
• Càritas Gandia ha realitzat durant l’any passat a prop 40 cursos i tallers de formació tant en l’àmbit ocupacional com de competències laborals, dels quals s’han beneficiat un total de 248 persones.
• El programa d’Inserció Sociolaboral té com a finalitat orientar, assessorar, acompanyar en la cerca d’ocupació, dotar de formació laboral, habilitats socials i personals a persones en risc d’exclusió, perquè s’incorporen al mercat laboral amb les característiques d’ocupabilitat necessàries.
Un total de 248 persones han seguit en 2020 els itineraris per a la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió social organitzats per Càritas Gandia i finançats pel Fons Social Europeu. Del total de persones ateses, 76 han aconseguit ocupació.
Francisco Carrió, director de Càritas Gandia, ha explicat que 2020 ha sigut un any complicat a causa de la pandèmia de la covid-19, però encara així, no s’han deixat de realitzar cursos i tallers de formació, encara que amb grups més reduïts per a complir amb l’aforament i mesures de seguretat.
L’any 2020 ha sigut l’inici del canvi en l’àrea d’Inserció Sociolaboral de Càritas Gandia, ja que va ser en 2020 quan va començar a desenvolupar-se el programa “Creant Futur” d’itineraris sociolaborals finançats per la Unió Europea.
Aquest programa, en 2020, s’ha desenvolupat en el Centre d’Atenció Integral per a Persones Sense Llar, i en aquest 2021 es treballa ja de manera conjunta de totes les àrees de Càritas Gandia perquè els participants puguen seguir el mateix itinerari de formació sociolaboral a través d’aquest programa europeu.
En 2020, les dades de formació i ocupació estan fragmentats en dos departaments en funció del perfil: persones sense llar i persones en situació de vulnerabilitat per circumstàncies familiars, socials o administratives. Els primers requereixen itineraris més llargs per a aprehendre habilitats socials i laborals, i els segons, més curts, amb formació ocupacional dirigida a la cerca d’ocupació.
En el CAI per a persones sense llar, tal com ha assenyalat Jesús Mollá, coordinador de l’àrea d’Inserció Sociolaboral, 41 persones han realitzat l’itinerari “Creant Futur”. 5 d’elles van trobar ocupació en serveis i empreses d’inserció. A més, altres 9, que no van seguir aquests itineraris, van trobar ocupació en treballs temporals en el sector de l’agricultura.
Aquestes 41 persones han realitzat, en funció de les seues habilitats i necessitats, formació per a obtindre el permís de conduir i el títol d’operador carretoner. També han realitzat tallers d’autonomia i innovació laboral; internet avançada; expert en perruqueria; certificat de professionalitat nivell 1; graduat en ESO i formació interna.
Des del propi CAI també s’han oferit diferents tallers en els quals han participat un total de 69 persones: cura de viver forestal i ornamental, manteniment de l’hort ecològic; manteniment de les instal·lacions i un curs en col·laboració amb STV Gestió d’operacions bàsiques per al manteniment de jardins, parcs i zones verdes en el qual han participat 5 persones.
Quant al perfil de persones en situació vulnerable (que viuen en lloguer o compartint habitació), del total de 207 persones, 71 han trobat ocupació en el sector domèstic, hostaleria o magatzems. 54 persones han realitzat diferents cursos formatius relacionats amb atenció sociosanitària i tècnica de cerca d’ocupació.
Dins dels tallers ocupacionals, s’han oferit 14 tallers formatius i laborals, alguns d’ells en col·laboració amb diferents entitats com Labora, Sepe, Creu Roja, Acadèmia García Ibáñez, Acadèmia Loles Brito, Urbalab Gandia i STV Gestió.
D’aquestes 207 persones, 170 eren dones i 37 homes. Quant a la formació, la majoria té batxillerat o FP, seguit de persones que han realitzat els estudis de l’ESO; en tercer lloc, universitaris, i finalment, els que menys, tenen estudis de primària.