18.8 C
Gandia
Divendres, 19 abril, 2024

Més de 27.000 persones de l’àrea de salut de Gandia pateixen algun grau de malaltia renal crònica 

• Els pacients que requereixen tractament substitutiu renal mitjançant diàlisi o trasplantament són 153, i les persones amb trasplantament, 105

• Nefrologia recomana estar actiu, comprovar el nivell de glucosa en sang i la pressió arterial, no fumar i no automedicar-se, entre altres

En el Dia Mundial del Renyó que se celebra hui el servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia s’uneix a la campanya de la Societat Espanyola de Nefrologia, que enguany posa el focus en la malaltia renal crònica (ERC).

L’ERC ja afecta el 15% de la població, la qual cosa en el nostre Departament es tradueix en més de 27.000 persones, de les quals 153 requereixen tractament substitutiu renal mitjançant diàlisi (hemodiàlisi o diàlisi peritoneal) o trasplantament. En l’actualitat són 105 les persones trasplantades de renyó en el Departament de Salut de Gandia.

En aquest sentit, des del servei de Nefrologia, de connivència amb la Societat Espanyola de Nefrologia, treballen en la detecció de la malaltia, ja que el començament de la mateixa no mostra signes ni símptomes, però sí que pot detectar-se amb una simple anàlisi d’orina o de sang. En nivells avançats, els símptomes poden ser: turmells unflats, fatiga, dificultat per a concentrar-se, orina espumosa i/o disminució de l’apetit.

En aquest sentit, per a reduir el risc de patir ERC els especialistes recomanen estar actiu; seguir una dieta saludable; comprovar i controlar el nivell de glucosa en sang i la pressió arterial; mantindre una ingesta de líquids adequada; no fumar; no automedicar-se ni prendre regularment analgèsics o antiinflamatòries, i comprovar la funció renal si es té algun factor de risc, com a diabetis, obesitat o hipertensió.

Articles relacionats