Marzá: «Gandia ha estat un exemple clar del que des de la Generalitat volem que siga la Capital Cultural Valenciana»

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va crear, seguint el Pla “Fes Cultura”, el projecte de Capital Cultural Valenciana. Aquesta iniciativa parteix del Pla de democratització cultural i té per objectiu fomentar la territorialització de la cultura a les nostres comarques i potenciar-la des del punt de vista social i econòmic, així com visibilitzar les iniciatives culturals que es duen a terme als municipis valencians.

En aquest context, la primera Capital Cultural Valenciana l’ha ostentada durant un any la ciutat de Gandia, el projecte de la qual va ser l’escollit per una comissió d’experts impulsada per Cultura de la Generalitat.

Gandia va arrancar els actes de capitalitat cultural valenciana el 25 d’abril de 2017 i aquest cap de setmana tancarà la programació com a Capital Cultural Valenciana, i passarà el seu testimoni a Sagunt i Potries, que seran les capitals culturals des del 25 d’abril de 2018 fins al 25 d’abril de 2019.

El conseller Vicent Marzà ha explicat que “Gandia ha estat un exemple clar del que des de la Generalitat volem que siga la Capital Cultural Valenciana. Ha estat capaç d’articular un projecte admirable, mitjançant el qual hem pogut veure una ciutat capaç de transformar el seu llegat històric i cultural en oportunitats per al sector cultural, i que la programació cultural haja estat eix d’atracció per a visitants”.

Gandia ha acollit un gran nombre d’activitats, com el primer Fòrum Valencià de Mecenatge Cultural, les produccions de l’Institut Valencià de Cultura ‘Els quatre genets de l’Apocalipsi’ i ‘Tic-Tac’, o La Casa dels Escriptors de Gandia, un punt de trobada per a escriptors i escriptores de diferents llengües i escenes literàries.

A més, la capitalitat ha servit per a projectar uns altres valors del patrimoni cultural de Gandia, com les Falles, el Tio de la porra, la Setmana Santa i el Visitatio Sepulchri o la Cova del Parpalló.

Fok’ de Kepa Junquera i el III Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània

Els actes de cloenda de Gandia com a Capital Cultural Valenciana s’estan duent a terme des d’ahir amb la celebració del III Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània i s’allargaran fins al diumenge 15 d’abril amb castells de focs, conferències i comunicacions al voltant del foc, la pirotècnia i la cultura popular.

En aquest marc de celebracions, el dissabte 14 d’abril es farà un acte en què participaran el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; tota la corporació municipal, i els alcaldes de Sagunt i de Potries.

Aquest esdeveniment finalitzarà amb l’espectacle ‘Fok’ de Kepa Junquera, que suposa un homenatge a les tradicions i a la música popular, i que comptarà amb col·laboracions de diversos artistes valencians i de la Muixeranga de Gandia.

Noves capitalitats culturals valencianes

Des del 25 d’abril, la Capitalitat Cultural Valenciana passarà a Sagunt i Potries. En seran dues, una de més de 5.000 habitants i una de menys de 5.000 habitants. Els actes de celebració d’aquestes noves capitalitats estan previstos per al dissabte 28 d’abril.

Et Pot Interessar