15.4 C
Gandia
Dijous, 18 abril, 2024

Manifest del GORG per la dignitat del valencià, la cultura i la història dels valencians

 

– Enfront dels atacs de l’actual govern del PP i VOX al valencià.

Els membres del GORG -com gent conscienciada per la cultura, la llengua i la identitat dels valencians creiem que les cinc lleis presentades fa uns dies pels partits que formen el govern valencià, són un atac indissimulat contra bona part d’allò que ens identifica com a valencians.

El govern, condicionat per una ultradreta d’un nacionalisme supremacista, amb aquestes lleis mostra la seua vertadera vessant d’atac a la identitat, la llengua i la història dels valencians. L’antivalencianisme que practiquen és senzillament la posada en pràctica del seu supremacisme, on es vol reduir el valencià a un ús reduït al folklorisme, i la valencianitat dissociada de la catalanitat, i com a part indissociable de l’espanyolitat més castissa. Com sempre és el sistema educatiu una de les seues obsessions. Ho amaguen amb un ús pervers de la paraula «llibertat», ús que s’assembla inquietantment al que va explicar Viktor Kemplerer a La llengua del III Reich.

Òbviament, necessiten eines per portar a terme aquesta suplantació cultural i la seua perpetuació en el poder. La reforma de la llei d’À Punt, la radiotelevisió valenciana, va per aquest camí, el de Canal 9. Com a dignes hereus del nacionalcatolicisme, insisteixen a perpetuar el relat històric del feixisme espanyol, posant en un mateix pla a víctimes i botxins, negar el sistema democràtic de la II República, i així justificar i enaltir el règim del general colpista Francisco Franco. Per tot això, des del GORG convidem a totes les associacions i particulars a compartir aquest manifest, des d’on demanem:

1. Repudi d’aquesta ofensiva a la cultura, la llengua i la identitat dels valencians.

2. Crida a l’ús del terme País Valencià en tots els àmbits, inclosos l’educatiu, l’administració, legislatiu, premsa, etc.

3. Utilitzar el valencià en l’àmbit educatiu i en tots els contextos administratius. Exigint la llibertat i el dret d’ús.

4. Fer ús en els centres educatius el terme «valencià», explicitant-lo com una varietat d’una llengua comuna anomenada «català».

5. Denunciar el «terraplanisme» de l’actual govern valencià, i la negativa a expressar conceptes lingüístics i històrics en «ocurrències» no avalades per la comunitat científica.

6. Convocar actes sobre la «memòria històrica de la II República i el règim dictatorial del nacionalcatolicisme» avalats per al comunitat científica, i allunyats de la voluntat política revisionista.

7. Crida a la mobilització ciutadana quotidiana i constant, no únicament en actes esporàdics.

8. Exigir als partits polítics amb representació a les Corts Valencianes, i a les forces fora de l’àmbit parlamentari, que per salubritat democràtica, trenquen aquells pactes municipals o en altres administracions que tinguen amb els partits del govern valencià (PP i VOX).

Articles relacionats