18 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

La llei catalana de transitorietat només s’aplicarà si guanya el si l’1 d’octubre

La llei de transitorietat jurídica que impulsen JxSí i la CUP preveu que el president de la Generalitat de Catalunya passe a ser cap d’Estat en cas d’una victòria del ‘si’ en el referèndum de l’1-O.
Com la llei preveu proclamar una república si el ‘sí’ guanya l’1-O, també es preveu que hi haja un president de la república, encara que la norma no defineix si el cap de l’Estat assumirà a més eixe paper.
“Serà el procés constituent el que definirà si el president de la Generalitat és també el de la república”, ha dit el diputat de la CUP Benet Salellas.
També s’ha referit al procés constituent que s’obrirà l’endemà del referèndum si guanya el ‘sí’: duraria sis mesos, després dels quals es convocarien unes eleccions constituents.
D’eixes eleccions eixiria una assemblea constituent, que faria les vegades de Parlament per a definir la nova constitució arreplegant les aportacions del procés constituent en un document que hauria de ser confirmat.
Després, es preveuen unes noves eleccions, republicanes, en les quals s’escolliria nou govern, el president del qual hauria de ser un diputat del Parlament triat electoralment.

Articles relacionats