L’intent de Podem de liquidar les diputacions ensopega amb el PSPV i el PP

Podem ha defès esta setmana a Les Corts una proposta de resolució en la qual instava, entre altres mesures, a aprovar resolucions urgents que incorporen els pressupostos de les diputacions provincials a la Generalitat, establir “competències clares” i permetre “acabar amb l’assignació d’obres a dit substituint-la per criteris objectius i clars”. La proposta no ha prosperat perquè s’ha trobat amb el vot en contra del PSPV i el PP, un dels més clamoros distanciament dels socialistes respecte dels seus socis del pacte de govern en esta legislatura.

El PSPV, en el seu torn de rèplica, va indicar que “una modificació d’un calat tan important com la supressió de les diputacions no pot ser objecte d’una proposta de resolució”, sinó que caldria abordar-la “amb serietat i rigorositat”.

La diputada de Podem Cristina Cabedo ha lamentat que aquesta proposta no tirara avant per decisió “tant de la dreta com de l’esquerra” -comptà, això sí, amb el suport de Compromís- quan tots estan d’acord en què les diputacions són “institucions opaques, ineficaces”.

El socialista José Muñoz ha criticat que s’associe en aquesta qüestió el PSPV amb la dreta perquè la diversitat d’opinió en qüestions com aquesta “entra dins de la normalitat democràtica”.

Segons ha dit, si cal realitzar una modificació d’aquesta envergadura, el PSPV no és partidari de fer-ho “d’una manera gratuïta que no siga rigorosa” perquè aquest tipus de decisions han d’estar “ben meditades i saber cap a on volem caminar”, recordant també que es va a presentar pròximament la llei de governs locals.

Ha defès la necessitat d’engegar més mecanismes de control per a no permetre que les diputacions seguisquen tenint “eixa dolenta fama per les situacions que s’han anat produint” però ha advocat per una reforma constitucional per a aconseguir donar un impuls al municipalisme i la coordinació.

També el portaveu socialista, Manolo Mata, ha explicat als mitjans que incorporar el pressupost de les diputacions al de la Generalitat situaria “fatal” la Comunitat en el debat sobre el finançament, perquè són institucions “negadas” i, a més, no s’ha parlat amb elles sobre aquesta qüestió.

Et Pot Interessar