16.9 C
Gandia
Dimarts, 30 maig, 2023

L’IES Tirant lo Blanc de Gandia ha participat en la Trobada “Horta d’Europa” a Oriola

– La Trobada d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu de l’Eix Mediterrani “Horta d’Europa”, ha tingut lloc, els dies 4 i 5 de maig passats a Oriola.

Alumnat i professorat de l’IES Tirant lo Blanc de Gandia, ha participat i han abordat la situació d’emergència climàtica actual amb la signatura del “Manifest per a la defensa de les hortes mediterrànies a través de l’educació dels joves”, paisatge considerat patrimoni cultural europeu amb futur incert.

A més a més, en aquestes Jornades es promouen l’alimentació sostenible, els hàbits de vida saludables i el respecte per l’agricultura tradicional mediterrània.

El programa de les EPAS-Escoles Ambaixadores ha tingut com a objectiu donar a conéixer a la ciutadania les polítiques de la Unió Europea, però també, alhora, mostrar-li al Parlament Europeu les inquietuds dels agricultors i consumidors de l’Eix del Mediterrani.

L’IES del Tirant ha presentat al seu pavelló d’exposició dos productes valencians, valorats històricament en l’àmbit internacional, el sucre de canya i les panses, sota el lema “Recuperant el patrimoni agrícola valencià”, davall l’organització dels professors Vicent Mahiques i Carlos Fuster, destacant el gran èxit i acceptació del públic assistent, sobretot pels més joves, que han pogut degustar la canya de sucre, els confits, la carbassa glacejada, les panses i les famoses “reganyades” amb panses, tots ells oferits al públic per les nostres alumnes.

A la Trobada de les Escoles Ambaixadores-EPAS s’han mostrat les preocupacions relacionades amb el futur del treball agrícola, per poder ser considerat com una veritable opció laboral per als joves. Alguns dels motius denunciats són els següents:

1a. Falta de regularització dels costos de producció. Sense control dels costos, no es pot assegurar cap rendibilitat en els productes que es cullen. Fixant els costos de producció es podria afegir un marge comercial per fixar el preu de venda que assegurara un benefici mínim per els llauradors.

2a. Falta d’aigua de qualitat. Sense disponibilitat d’aigua no hi ha agricultura, i sense agricultura no hi ha vida. Cal l’ajuda de les Institucions per aconseguir-la; hi ha moltes indústries, com ara la tèxtil, que contaminen molt més, però la figura del llaurador està molt mal considerada, no es protegeix la seua tasca, encara que produeix l’aliment, primera posició de la cadena alimentària per als humans.

L’agricultura ecològica no és la solució per a les famílies espanyoles. Els productes ecològics no són accessibles per a la majoria de famílies a Espanya, ja que les rendes són cada vegada més baixes i a l’hora de donar menjar a taula sempre s’optarà per adquirir els productes més barats.

Altres motius que preocupen els joves agricultors del Baix Segura són l’impacte de l’activitat agrícola i ramadera en el medi ambient, l’escassetat de la mà d’obra, la contractació il·legal i la manca d’ajudes institucionals. Totes aquestes manifestacions van ser recollides en un document per a la seua presentació a la seu parlamentària de Brussel·les.

En aquestes jornades també s’ha plantejat un debat educatiu molt interessant entre els partidaris de l’automatització de l’agricultura i els defensors del sistema d’agricultura tradicional, amb un ús mínim de tecnologia.

Les jornades, amb el títol “Horta d’Oriola: herència i llegat del Baix Segura”, tenen com a objectiu estimular el coneixement d’Europa i de la democràcia parlamentària europea entre els joves. A més a més, la seua finalitat és crear una col·laboració entre els joves ambaixadors del Parlament Europeu i els agricultors locals, generant debats sobre l’alimentació sostenible, els hàbits de vida saludables i el respecte per l’agricultura tradicional.

A la primera jornada desenvolupada a l’auditori de La Llotja, va tindre lloc l’acte inaugural, presidit per l’Eurodiputat Domenénec Ruiz, la Coordinadora del programa d’Escoles Ambaixadores EPAS de València Begoña Pérez, el Degà de la Facultat de Ciències Socials i Jurídiques de la UMH Antonio Verdú, l’Alcaldessa d’Oriola Carlina Gracia i el regidor d’Agricultura Luis Quesada.

Tot seguit va tindre lloc la taula redona “Les Hortes Mediterrànies a l’Escola”, després de la qual, tots els Centres assistents, van signar el document “Manifest- 2023, per a la Defensa de les Hortes Mediterrànies a través de l’Educació dels Joves”. A continuació es va iniciar l’Exposició “Horta d’Europa”, amb la participació de les EPAS, amb alumnat de quart de l’ESO, Batxillerat i Grau Mitjà de Formació Professional de les Comunitats i punts de l’arc mediterrani de Catalunya, València, Múrcia, Andalusia, Melilla i Illes Balears.

Les activitats també es van desenvolupar a la seu de la UMH-Universitat Miguel Hernández- de Las Salesas i el Centre d’Interpretació del Palmerar i els Horts Urbans, en les quals, els joves van abordar l’actual situació d’emergència climàtica i van treballar en la creació i posterior signatura d’un manifest per a la defensa de les hortes mediterrànies a través de l’educació dels joves, entenent aquest paisatge com a patrimoni cultural europeu amb un futur incert, anomenat “Manifest per a la Defensa de les Hortes Mediterrànies a través de l’Educació dels Joves” promogut per l’Ajuntament d’Oriola.

La importància d’aquest esdeveniment està fonamentat en el seu benefici per poder traslladar els valors de la Unió Europea, com la solidaritat o la justícia social, als més joves perquè tothom en forme part i se senta integrat en aquesta comunitat que ens representa a tots, donant a conéixer en aquestes jornades allò que es fa a Europa per l’horta i per Espanya. També debatent l’alumnat i la resta de participants, sobre l’horta mediterrània, sobre l’estat en què es troba i el que necessita per millorar-lo. Els centres participants han aportat dades i han explicat com entenen l’horta mediterrània i la necessitat de protegir-la.

Les alumnes del Tirant, de quart de l’ESO, Nikol Lyubenova, Ainoa Lloret, Mireia Faus, Laura Rousskova i Amelia Mahmoudi, acompanyades pels professors Rosa Boix, Joanvi PascualCarlos Fuster i Vicent Mahiques, van participar en la trobada d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu- EPAS, de l’Eix Mediterrani “Horta d’Europa”, promogudes pel Col·legi Oratori Festiu de San Miguel i organitzades pel departament d’Agricultura de l’ajuntament d’Oriola.

Articles relacionats