14.3 C
Gandia
Divendres, 24 març, 2023

L’hospital de Gandia aplica una nova tècnica sense cirurgia per a l’extirpació de tumors digestius

• La dissecció endoscòpica submucosa permet extraure les lesions d’estómac, esòfag, còlon i recte en bloc

• El pacient roman ingressat un mínim de 48 hores després de la intervenció i no requereix tractaments posteriors

Els professionals de la secció d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia apliquen una nova tècnica endoscòpica que permet l’extirpació de tumors digestius sense necessitat de cirurgia.

Es tracta de la dissecció endoscòpica submucosa, una tècnica avançada de resecció de tumors precoços en esòfag, estómac, còlon i recte.

Un dels principals avantatges és que les lesions s’extrauen en bloc, és a dir, d’una sola peça, a diferència d’unes altres que es ressequen en múltiples fragments, la qual cosa facilita l’òptima anàlisi anatomopatològica posterior.

Segons explica la cap de secció d’Aparell Digestiu de l’hospital, la doctora Lidia Martí, el pacient roman un mínim d’entre 24 i 48 hores ingressat per a realitzar una vigilància de possibles complicacions associades, i, una vegada donat d’alta, “es pot incorporar a la seua vida normal de forma quasi immediata”.

A Espanya, de moment, molt pocs centres realitzen aquest procés, fonamentalment per la complexitat tècnica i perquè requereix una llarga corba d’aprenentatge.

A l’hospital de Gandia fins a l’actualitat s’han realitzat cinc disseccions endoscòpiques submucoses, quatre d’elles en recte i una en estómac; totes elles de caràcter curatiu i sense complicacions majors.

Aquesta tècnica s’utilitza en pacients molt seleccionats amb característiques específiques de les lesions, com són els tumors malignes superficials o aquelles amb un potencial alt de malignització major de 20 mil·límetres.

Per a dur a terme aquesta tècnica es realitza una incisió per fora dels marges laterals de la lesió i posteriorment dissecant se separa la lesió de la capa muscular de la paret del tub digestiu.

Aquest procediment requereix un electro bisturí que s’introdueix a través de l’endoscopi i pinces de coagulació per a controlar els possibles sagnats. Una vegada finalitzada l’exploració, queda una úlcera superficial que cicatritza sola en unes setmanes de manera espontània.

Articles relacionats