19.6 C
Gandia
Dissabte, 3 juny, 2023

Compromís per Gandia lamenta que el govern espanyol accepte ara la proposta del Marroc per al poble sahrauí

Ivà Bonet: “Com hem expressat a les Corts, no es pot entendre que el Marroc, país que hui en dia continua exercint la repressió i la vulneració dels drets humans del poble sahrauí, siga qui els haja de dotar d’aquesta autonomia? Com Espanya, que presumptament liderava en la comunitat internacional el suport al referèndum d’autodeterminació en el Sàhara, canvia ara de bàndol?”.

• Exigeixen que es garantisquen els drets humans del poble sahrauí que segueixen vulnerant-se; respectar i complir totes les resolucions internacionals que donen suport a la RASD i a les seues aspiracions democràtiques; treballar en sancions polítiques i econòmiques al Marroc; i reconéixer l’estatus diplomàtic de representació del Front Polisari en Espanya com a primer pas en el reconeixement de la RASD.

Compromís per Gandia considera “inconcebible”, quan està recent la commemoració del 46 aniversari de la proclamació de la República Sahrauí Democràtica (RASD), que el Govern de Pedro Sánchez done suport a la proposta del Marroc sobre l’autonomia del Sàhara i tanque la porta al referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí. “L’estat espanyol ha tornat a abandonar al poble Sahrauí. El que ha fet el president Pedro Sánchez és molt greu i remata els quasi 50 anys d’abandó d’Espanya cap al Sàhara Occidental”.

El portaveu de Compromís per Gandia, Ivà Bonet, ha recordat que “la violació dels drets humans que està patint tants anys el poble sahrauí pot experimentar ara una escalada amb l’acceptació de la proposta marroquina, donat l’antecedent del trencament de l’alto el foc de 2020”.

“Com ha expressat la diputada Compromís en la Comissió Cristina Rodríguez, no es pot entendre que el Marroc, un país repressor i que vulnera els drets humans del poble sahrauí, siga qui els haja de donar d’aquesta autonomia. ¿Com Espanya, que presumptament liderava en la comunitat internacional el suport al referèndum d’autodeterminació en el Sàhara, canvia ara de bàndol sense consultar ni al consell de ministres, ni als socis de govern, ni d’investidura ni a l’oposició?” Que jo sàpia no vivim en un estat on una sola persona, per molt president que siga, puga fer el que li done la gana.

Cal recordar que la RASD està reconeguda per 84 països de tot el món, amb ambaixades en molts d’ells, a més de ser membre fundadora de la Unió Africana. Precisament a la carta fundacional de la Unió Africana es respecten les fronteres heretades del colonialisme i es condemna la violació d’aquestes per tercers països, com fa el Marroc des del 1975. I no hem d’oblidar que el Front Polisari, com a Moviment d’Alliberament Nacional, té també el reconeixement internacional com a legítim representant del poble sahrauí.

Per tot això, des de Compromís insisteixen a garantir els drets humans del poble sahrauí que segueixen vulnerant-se; respectar i complir totes les resolucions internacionals que donen suport a la RASD i a les seues aspiracions democràtiques; treballar en sancions polítiques i econòmiques al Marroc; i reconéixer l’estatus diplomàtic de representació del Front Polisari en Espanya com a primer pas en el reconeixement de la RASD.
.

Articles relacionats