23.9 C
Gandia
Diumenge, 4 juny, 2023

CGT titlla d’insuficients els descansos del personal sociosanitaris

– CGT considera insuficients les mesures preses per l’IVASS per a reduir els casos d’ansietat i reclama majors descansos per al personal

La Confederació General del Treball (CGT) considera insuficients les mesures preses per l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS) per a previndre efectes adversos en la salut psicosocial del personal com a símptomes per ansietat, depressió i altres patologies derivades del coronavirus.

El desembre de 2021, els professionals de residències, centres ocupacionals, centres d’atenció diürna i habitatges tutelats de l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS) adscrit a la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, van participar en una enquesta per a valorar l’efecte psicosocial ocasionat per la pandèmia en la plantilla de l’entitat, establint unes mesures recollides en el pla “IVASS per tu” amb l’objectiu de detectar, quantificar i previndre efectes adversos en la salut psicosocial del personal com a símptomes per ansietat, depressió i altres patologies derivades del coronavirus.

Aquestes mesures, que haurien d’entrar en vigor a partir de febrer del present any, inclourien diferents actuacions dissenyades per un equip COVID compost per dues directores, una coordinadora d’infermeria, un tècnic de supervisió i sis supervisors. Des de CGT consideren que les mesures que s’han plantejat són totalment insuficients (espais perquè el personal puga desconnectar del treball, formació en gestió de crisi, atenció psicològica, tallers d’introducció al mindfulness, estiraments i classes de ioga), ja que no incideixen en les causes de l’augment considerable de casos d’ansietat i altres patologies en el personal de l’IVASS. En opinió del sindicat, aquestes mesures haurien de ser de major importància i haurien d’aprofundir en l’arrel del problema i no ser un mer pegat. En aquest sentit, segons CGT “caldria estudiar els motius que han provocat aquest increment de casos d’ansietat o depressions i analitzar-les per col·lectius de treballadors, ja que no tots fem les mateixes funcions”. Per exemple, en el grup de cuidadores i cuidadors, que és el més nombrós, la principal causa d’aquesta mena de malalties evidentment ha sigut la COVID, la qual, ha canviat la manera de treballar, amb confinaments, grups bambolla o la dificultat que han tingut els usuaris per a poder veure als seus familiars en alguns moments puntuals, augmentant el nivell d’estrés en ells. A més de tot això “el personal ha vingut suportant uns fulls d’anotacions que no permeten el descans necessari per a poder desenvolupar el seu treball en unes condicions adequades, ja que en moltes ocasions, aquests treballadors tan sols descansen un dia a la setmana i tan sols un cap de setmana al mes” denuncien des de l’organització anarcosindicalista.

Per aquesta raó, CGT sol·licita que es prenguen les mesures necessàries per a la prevenció d’aquesta mena de malalties “augmentant els descansos del personal que inclourien en tot cas una reducció del còmput d’hores anuals en els col·lectius més afectats i la contractació del personal necessari perquè això siga possible”. El sindicat explica que “la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives hauria de cuidar a aquests col·lectius de treballadores i treballadors considerats essencials els quals es troben esgotats, se sent desatesos i necessiten per a desenvolupar els seus quefers diaris, de manera adequada, uns descansos que no els facen emmalaltir”.

Articles relacionats