24.2 C
Gandia
Dimecres, 31 maig, 2023

L’exposició «El Ducat de Gandia en temps dels Borja» obri les seues portes al Palau Ducal

• Organitzada per l’Ajuntament i la Fundació del Palau, la mostra romandrà oberta des d’aquest dijous i fins a l’11 de desembre a la sala Carròs i Centelles. Accés lliure, d’acord amb l’horari del Palau.

• Emmarcada dins de la programació de l’Any Jubilar, se centra en la figura de Francesc de Borja com a duc de Gandia i repassa també alguns llocs emblemàtics com el Palau, l’Hospital de Sant Marc, l’Escola Pia o la Torre dels Pares.

• «Durant els 7 anys de ducat, les accions que va fer en matèria arquitectònica i urbanística van modificar totalment la ciutat, fins i tot va inaugurar la primera universitat de Gandia», ha explicat la regidora de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo.

Francesc de Borja va ser un personatge polifacètic a la ciutat. D’entre tots els rols que va assumir, l’exposició «El Ducat de Gandia en temps dels Borja» relata les accions que aquest va portar a terme en matèria arquitectònica i urbanística com a duc. Tal com han anunciat la regidora de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo; el coordinador del Comité organitzador de l’Any Jubilar, Juanjo Payà; i l’arqueòleg municipal i comissari de l’exposició, Joan Negre, la Sala Carròs i Centelles del Palau Ducal dels Borja acollirà aquesta mostra que s’inaugurarà el pròxim dijous a les 19.00 h i romandrà fins a l’11 de desembre.

Emmarcada dins de la programació de l’Any Jubilar, «El Ducat de Gandia en temps dels Borja» se centra en la figura del sant com a duc de Gandia. «Durant els 7 anys de ducat, les accions que va fer en matèria arquitectònica i urbanística van modificar totalment la ciutat de Gandia, fins i tot, va inaugurar la primera universitat a la ciutat», ha explicat Izquierdo. Així mateix, segons ha afegit Negre, la mostra també repassa alguns llocs emblemàtics del municipi com el Palau Ducal, l’Hospital de Sant Marc, la universitat o la torre dels Pares.

L’Ajuntament de Gandia i la Fundació del Palau Ducal formen part de l’organització de «El Ducat de Gandia en temps dels Borja». La cessió de la sala dels Carròs i Centelles és «com una tornada a casa», segons ha apuntat el comissari, ja que aquesta «va ser la seu del primer museu arqueològic que va existir a Gandia des de l’any 1892». Així doncs, es podrà veure un 10% dels fons complets i restaurats que disposa el Museu Arqueològic de Gandia al voltant de la vila de Gandia en època medieval i moderna.

A més d’aquesta exposició, se sumen a la programació de l’Any Jubilar dues més: «El realisme barroc» sobre l’art de la contrareforma amb una selecció d’obres cedides pel Museu de Belles Arts de València (Casa Marquesa); i «La matèria de l’art» (Museu de santa Clara), la qual mostrarà el treball dels historiadors, restauradors… per a datar i contextualitzar obres que actualment no estan exposades. «Vam plantejar setembre i octubre per a presentar les exposicions especials de l’Any Jubilar», ha assenyalat Payà. Totes aquestes amb entrada gratuïta i respectant l’horari dels edificis que les alberguen.

Al llarg d’aquest any s’han portat a terme diverses activitats sobre la matèria. Així doncs, el 3 d’octubre, amb la festivitat del Sant, tindrà lloc la tradicional processó en honor a sant Francesc de Borja i el 28 del mateix més, amb commemoració del naixement del Sant, es donarà per finalitzat aquest Any Jubilar. «La programació és molt intensa. Combina exposicions per a mostrar tant el contingut com el continent dels espais relacionats amb sant Francesc de Borja, i activitats de difusió cultural, festiva i lúdica per a celebrar aquest any especial per a la nostra ciutat», ha conclòs el membre del comité organitzador.

Articles relacionats