Les notícies falses

G. CABANILLES          

Un perfil de Facebook amb el nom de Whasap-letter dedicat a donar opinions negatives sobre el govern local de Gandia (en especial del PSPV) està donant què parlar simplement pels intents de neutralitzar-lo provinents presumptament de l’òrbita del PSPV local. En nom d’una creuada contra les notícies falses (em resistisc a emprar el terme en anglés), destacats dirigents socialistes locals s’han aplicat en la tasca de desmentir a este i altres perfils de Facebook. La repercussió és tal que fins i tot l’exalcalde del PP Arturo Torró ha hagut d’eixir en un article d’opinió publicat en l’edició comarcal d’un diari de la premsa castellana de València, per desmentir que ell mateix estiga al darrere d’este «molest» perfil de Facebook, i suplica que els responsables desvelen la seua identitat per tal de quedar lliure de tota sospita.

El perfil, per la seua banda, es congratula de la fama que li estan aportant els suposats intents de censurar-lo. Siga o no aixì, el perfil ara per ara anònim («en breve desvelaremos nuestra identidad», han dit) no s’ha dedicat a donar cap notícia, i per tant no hauria d’entrar en els objectius de la campanya contra les «fake news» en les que sembla haver-se embolicat el PSPV gandià. En una ullada ràpida només s’hi han pogut vore opinios: que si l’alcaldessa, Diana Morant, és més o menys popular, que si s’ataca la llibertat d’expressió i el dret dels ciutadans a la informació, que si es silencia als mijans no afins, o si el PSPV es dedica a posar o llevar directors de mitjans en funció dels seus interessos.

El grau de popularitat de Diana Morant seria només opinable. Pot disfrutar de més o menys simpaties, però el ben cert és que les opcions que hi ha al PSPV de Gandia tampoc és que vagen a garantir més popularitat que l’actual alcaldessa. El problema del PSPV de Gandia no és Diana Morant, és José Manuel Orengo (i per extensió José Manuel Prieto), Alfredo Boix, i la cohort d’assessors, que tenen col·locats en diferents administracions. No ha tardat ni un parell de setmanes José Manuel Orengo en estrenar el seu nou lloc de treball a una empresa privada per a vore’s acusat des de l’oposició de preparar nous tripijocs per tal d’afavorir a la seua nova empresa amb decisions del Govern valencià. I això arriba amb els antecedents de la frustrada Fundació d’Estudis de l’Administració Local que va intentar posar en marxa Orengo quan encara ocupava responsabilitats públiques, o les investigacions per presumptes casos de finançament il·legal. Que per cert, encara no he pogut esbrinar què hi feia Mc Donald’s pagant factures de Crespo Gomar, a no ser que tinga a vore amb la compra-venda del solar municipal en el que es va instal·lar a Gandia la multinacional dedicada a patrimonialitzar la carn picada a la planxa com la gran aportació dels EE UU a la gastronomia mundial. 

De posar i llevar directors de mitjans, en puc donar fe, i per tant tampoc és qüestió de que el PSPV es pose a rebatre assumptes d’un perfil anònim de Facebook que haurien de considerar banals. Per tant, el que es diu informació en estat pur tampoc és que se n’haja aportat massa. Tanmateix, el perfil promet noves revelacions. Confiem que vagen més enllà de que si el Betlem de 2017 s’ha pagat o no. 

Et Pot Interessar