28.8 C
Gandia
Dissabte, 30 setembre, 2023

Les Falles de Gandia ja són Festa d’Interés Turístic Nacional

– El Ministeri declara les Falles de Gandia com a Festa d’Interés Turístic Nacional

Les Falles de Gandia ja són Festa d’Interés Turístic Nacional. Així ho ha anunciat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto després de fer-lo públic el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. La primera autoritat municipal ha explicat que ahir a la vesprada va rebre la telefonada de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, per a comunicar-li que el reconeixement seria hui signat per la secretària d’Estat de Turisme i que en aproximadament una setmana serà publicat en el BOE.

Prieto ha recordat que aquesta declaració ha sigut treballada al llarg de molt de temps i que fa uns mesos es va dur a terme una potent inversió des del departament de Turisme perquè es donara a conéixer la nostra festa i les seues singularitats.

Sobre aquestes singularitats, l’alcalde ha destacat l’acte del bateig faller, el Museu Faller o el treball que es fa en matèria de diversitat, entre altres.

“Hem d’agrair a la Federació la labor que han realitzat per a preparar l’expedient i la memòria justificativa, i fer aquest agraïment extensiu als tècnics de diversos departaments que han treballat en el document per a aconseguir que les falles siguen declarades d’Interés Turístic Nacional”. També hi ha hagut felicitacions per als regidors de Falles des que es va iniciar l’expedient com Nacho Arnau, Adrià Vila o el mateix Prieto qui en el seu moment va ser el regidor delegat de les Falles; les executives de les Falles que durant aquest temps han treballat per a emplenar l’informe, a més de les comissions falleres de la ciutat.

“Es premia a la falla, al monument, que sempre estarà en el centre de la festa; a la pólvora; a la música; a la indumentària i a tots aquells elements que conformen les falles tal com les coneixem” va afirmar l’alcalde qui ha destacat la projecció turística i el fet que el reconeixement “farà que les falles traspassen davanteres i millore la nostra activitat econòmica”.

Jose Manuel Prieto alcalde de Gandia amb Adrian Vila Balbina Sendra Alicia Izquierdo i Telmo Gadea. Foto N.Frances
Jose Manuel Prieto, alcalde de Gandia, amb Adrián Vila, Balbina Sendra, Alícia Izquierdo i  Telmo Gadea. Foto N.Francés

Durant la compareixença, on també han sigut presents els regidors Adrián Vila, Balbina Sendra, Alícia Izquierdo i el president de la Federació de Falles, Telmo Gadea, s’ha recordat que les Falles de Gandia van ser declarades Bé d’Interés Cultural en 2015 i reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2016, i que durant la tramitació es van canviar alguns paràmetres que atorgaven el reconeixement pel qual va caldre modificar l’expedient.

“Hem de mantindre els estàndards d’excel·lència en la festa i reconéixer a les moltíssimes persones implicades en aquesta fita” va finalitzar José Manuel Prieto.

Per part seua, Telmo Gadea ha mostrat la seua felicitat pel reconeixement i ha volgut aprofundir en dos aspectes. “Hem passat per moltes etapes, hem presentat l’expedient un parell de vegades i finalment ens unim a la Setmana Santa, constituint les dues festivitats més importants a la nostra ciutat”.

“Ja sabíem que les Falles són una festa d’Interés Turístic Nacional, però necessitàvem la catalogació oficial, que estiguera per escrit. Això és impressionant per a la ciutat i per al món dels fallers en general. S’ha aconseguit gràcies a la suma de moltes persones i molts grups que han ajudat any rere any a ser una realitat. També hem d’agrair la implicació personal de l’alcalde”.

“L’èxit ha de ser compartit i vull ser extremadament generós, des dels fallers i falleres més humils fins al president de la Federació de Falles o l’alcalde, tots hem de gaudir d’aquesta fita i de tindre unes falles a l’altura de les festes més rellevants a la Comunitat Valenciana” va finalitzar Gadea.

Articles relacionats