Les exportacions de productes agroalimentaris s’incrementen un 8,4% enfront del descens de la resta de sectors

 

– Les exportacions de la Comunitat descendeixen un 11,8% en els primers huit mesos de l’any

– Es registra un descens generalitzat en la resta de comunitats autònomes

Les exportacions de la Comunitat Valenciana han aconseguit un valor de 18.321,3 milions d’euros en el període gener – agost de 2020, la qual cosa representa un descens de l’11,8% respecte al mateix període de l’any anterior, segons dades fetes públiques per la Direcció Territorial de Comerç de la Comunitat Valenciana, dependent de la Secretaria d’Estat de Comerç.

Aquest descens de les exportacions es produeix en un context generalitzat de descens de la resta de comunitats autònomes. El descens de les exportacions de la Comunitat és 2,2 punts menor que el descens de la mitjana espanyola, xifrat en un 14%.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha explicat que «ens trobem en un moment molt complex en l’àmbit internacional, marcat per la incidència de la pandèmia en tots els països del món el que està afectant sens dubte les nostres xifres d’exportació».

Malgrat les dades -amb un descens generalitzat en tot l’Estat espanyol- «és important continuar treballant al servei de les empreses» perquè aconseguisquen recuperar les seues xifres d’exportació i fins i tot troben noves oportunitats «diversificant mercats».

En els huit primers mesos de l’any, la Comunitat Valenciana se situa com la quarta regió espanyola més exportadora amb l’11,1% de les exportacions espanyoles. El valor obtingut en els primers 8 mesos de 2020 es manté en valors similars als de l’any 2015 per a la Comunitat Valenciana.

Respecte als sectors, Climent ha destacat el positiu comportament de les exportacions de productes alimentaris que «mantenen la tendència a l’alça» i registren un ascens del 8,4%. Aquests productes concentren el 22,6% de les exportacions. En aquest capítol, destaca l’ascens de les exportacions de cítrics, amb un increment del 16,9% respecte al mateix període de l’any anterior.

La resta d’agrupacions sectorials registra descensos en aquest període. El sector d’automoció, amb un 19,3% de les exportacions millora els seus registres però manté un descens del 24,7% respecte al mateix període de l’any anterior. Els productes químics descendeixen un 12%, les semimanufactures no químiques descendeixen un 5,4%.

Els béns d’equip i les manufactures de consum registren descensos del 14,4% i 22,8%, respectivament.

En analitzar les dades d’exportació per províncies, València exporta producte per valor de 10280,9 milions d’euros, amb un descens de l’11,8%, Castelló exporta per valor de 4714 milions d’euros, amb un descens del 9,5% i Alacant registra exportacions valorades en 3325,9 milions d’euros, amb un descens del 7,2%.

Per destinacions, les exportacions de la Comunitat Valenciana dirigides a la UE al gener-agost de 2020 han concentrat el 58,1% del total i han registrat un descens del 4,6% respecte al mateix període de l’any anterior. En el cas de les vendes a la zona euro (49,9% del total), van decréixer un 5,6%, mentre que les destinades a la resta d’Europa (12,3% del total), van disminuir un 21,4%.

Les exportacions de la Comunitat Valenciana a Amèrica han descendit un 19,6% -un 10,3% a Amèrica del Nord i un 34,6% a Amèrica Llatina-. Amb destinació a Àsia, les exportacions valencianes han experimentat un descens del 19,6%, mentre el descens de les exportacions a Àfrica es xifra en un 18%.

Et Pot Interessar