L’AJUNTAMENT AVISA DE QUE ÉS EL CUSTODI DE LES OBRES DEL MUSEU DE SANTA CLARA I DEMANA A L’ABADESSA QUE RECTIFIQUE

regidor delegat de Cultura a l’Ajuntament de Gandia, Joan Muñoz, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per explicar la situació que s’ha produït al Museu de Santa Clara després d’ordenar l’Arquebisbat la retirada de les 106 obres que estaven exposades al museu. «Ha estat una sorpresa perquè en cap moment des de l’Arquebisbat se’ns va avisar de la mesura fins que no estaven ja retirant les obres. Ara hem de valorar la situació perquè l’Ajuntament de Gandia és el responsable d’aquests quadres com a custodi i si patixen algun dany o desperfecte serà responsabilitat nostra».

Muñoz ha explicat que el 9 de març de 2016 el delegat de Patrimoni del Monestir de Santa Clara, Ximo Company, es va dirigir a l’Ajuntament manifestant que de no resoldre aviat la creació i provisió dels llocs de treball necessaris per al funcionament del Museu, es procediria al seu tancament el 5 de juny del 2016.

«Donada la impossibilitat per part de l’Ajuntament de la creació i provisió de nous llocs de treball per exigències del Pla d’Ajust, l’Ajuntament de Gandia, amb la conformitat de l’Arquebisbat de València i del professor responsable de la UPV, i al seu torn del delegat de patrimoni de l’arquebisbat, vam proposar a la Generalitat, durant el mes d’abril de 2016, encomanar-li la direcció tècnica artística del Museu, a través del Museu de Belles Arts de València, mitjançant la signatura d’un conveni que està sent estudiat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport» va explicar el regidor.

Posteriorment, 3 de juny de 2016, davant l’anunci de la UPV que ja havien finalitzat els treballs de catalogació, així com l’estudi i identificació de totes les peces exposades i dipositades al Museu, es van preparar els treballs de recepció de totes les fitxes catalogràfiques elaborades per la UPV, i es van verificar totes i cadascuna de les 106 obres ubicades al Museu de Santa Clara. Treballs que no van quedar finalitzats a falta de la impressió i lliurament d’un conjunt de fitxes. Les parts van quedar de nou emplaçades per al pròxim dia 8 de juny.

Aquest mateix dia, 3 de juny, es va mantenir una reunió amb l’Abadessa del Monestir de Santa Clara, a la qual acompanyaven altres dues Germanes, per comunicar-los les operacions que s’estaven realitzant, i per garantir-los la comprovació de totes i cadascuna de les peces, i el desig municipal que el Museu quedés obert al públic com a exposició, sense cap alteració, fins que es tingués resposta de la Generalitat o es trobés una solució alternativa, ja que ni la UPV desitjava signar més convenis, ni l’Arquebisbat tampoc. Se’ls va pregar una mica més de paciència fins a obtenir resposta de la Generalitat, i que per favor, no forçaren el tancament del Museu.

Ahir dilluns 6 de juny de 2016, dia del tancament setmanal del Museu, el delegat de Patrimoni del Monestir de Santa Clara es dirigix a l’Ajuntament comunicant via correu electrònic que s’ha procedit a la retirada del Museu de totes les obres allà dipositades, que passen a ser custodiades al Monestir, fins que es resolga la creació i provisió, segons ell, l’organigrama desitjable per al funcionament del Museu.

Finalment, Joan Muñoz ha destacat que «ha estat voluntat d’aquest govern, des del primer moment, mantenir una estructura que permetés el desenvolupament normal del Museu (un Museu, que es va obrir sense direcció i sense personal estable ni especialitzat per a l’atenció al públic), així com procurar les millors condicions per a la seua conservació. És per això que dins de les inversions realitzades amb els diners del Pla d’Ajudes de la Diputació, es van adquirir uns pintes per a l’emmagatzematge de les peces no exposades, així com un equip de climatització per a la sala de restauració» i afegia que» No entenem l’acció de l’Arquebisbat, ja que les condicions de funcionament del Museu són millors ara que quan es va inaugurar precipitadament. Estàvem a l’espera d’una resposta per part de l’Abadessa i en comptes d’això ens hem trobat amb la sorpresa de la retirada de les obres. Una actitud que ens resulta incomprensible, ja que aquest Ajuntament en cap moment ha incomplert cap dels convenis. Confiem que es recapacite i el més aviat possible siguen retornades les peces al seu just lloc d’exhibició, d’on no haurien d’haver sortit» va finalitzar l’edil.

El PP denuncia «incapacitat»

El Grup Municipal Popular s’ha mostrat sorprés per l’anunci del tancament del Museu de Santa Clara i assegura  que no ha rebut més informació que la transmesa pels mitjans de comunicació. Lmenten «l’opacitat, una vegada més d’un govern que diu ser transparent, plural i participatiu, mentre arracona a la majoria social de la ciutat».

Per al portaveu adjunt del Grup Municipal Popular, Vicente Gregori, «és inadmissible la falta de diligència i preocupació per assumptes cabdals com la cultura en la nostra ciutat. Parlaven molt de crear una gran xarxa museística a Gandia, però la realitat és que el PP inverteix en cultura i engega Museus, i el PSOE els tanca”.

Els populars han considerat, les explicacions de l’edil com d’ “excuses de mal pagador”, i han reclamat al titular dels museus locals «que gestione, que treballe, que done solucions i no isca a lamentar-se i retratar la seua incapacitat”.

“Ja avisarem fa uns mesos de quina era la planificació o la configuració jurídica per a donar continuïtat a un bonic projecte, que era de referència. Detectem des del minut primer, que solament els preocupava trobar la manera de poder seguir endollant a gent, en comptes de centrar-se a generar un marc jurídic que donara continuïtat al projecte”, afirma Gregori.

En la seua opinió, «aquesta decisió no només afecta al treball realitzat pels anteriors governs, sinó que és una gran garrotada per a la cultura, el patrimoni i el turisme de la ciutat».

 “La situació els ha desbordat. No estan capacitats, i per sobre dels interessos de partit, estan els de la ciutat. Si l’alcaldessa desitja recolzar-se en el Grup Municipal Popular perquè intervinga o dirigisca aquesta àrea, estem oberts a esmenar els problemes ocasionats pels socialistes”, conclou el portaveu adjunt del PP.

Et Pot Interessar