Quina relació hi ha entre la Gandia dels Borja i el Renaixement italià? Per què ens agrada la música? Quins són les característiques de l’arquitectura tradicional de la Safor? Quina relació hi ha entre cinema i literatura? Aquests són algun dels temes que es tractaran en la Universitat Sènior comarcal de la Universitat Politècnica de València a la Safor, iniciativa que enguany començarà la seua segona edició.
Jesús Alba, director del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València; Tomàs Ferrandis, president de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, i Santiago La Parra, especialista en els Borja i professor de la Universitat Sènior, han presentat la pròxima edició de la Universitat Sènior en la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.
Jesús Alba ha explicat que la inscripció online de la Universitat Sènior està disponible des del 2 de juliol en la web www.gandia.upv.es i que també pot fer-se inscripció presencial, dimarts i dijous de 9 a 13h, al carrer República Argentina, 28, 4ª planta, de Gandia, seu de la Mancomunitat de Municipis, al juliol, setembre i octubre, fins a l’inici de les classes.
Alba ha destacat que la Universitat Sènior és una proposta formativa dirigida a persones majors de 55 anys amb inquietuds culturals i ganes de seguir aprenent, que s’imparteix del 23 d’octubre al 30 de maig, dimarts i dijous a la vesprada. Les classes s’imparteixen en la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. El preu anual de la matrícula és de 180 euros i dóna dret a utilitzar tots els serveis i descomptes de la UPV: serveis esportius, biblioteca, wi-fi UPV…
Col·laboració de la Mancomunitat de Municipisde la Safor
Tomàs Ferrandis, president de la Mancomunitat de Municipis de la Safor ha manifestat el suport de la Mancomunitat a aquesta iniciativa, que contribueix a millorar el benestar de les persones majors de 55 anys. “Totes les persones de més de 55 anys de la Safor poden gaudir amb una oferta de formació cultural impartida per experts de primer nivell. És una gran oportunitat per a la ciutadania, que és possible gràcies a que comptem amb una universitat amb la qual col·laborem en tots els fronts: recerca, cultura i també docència”. Tomàs Ferrandis ha explicat que ja en la primera edició de la Universitat Sènior es va posar la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Safor a la disposició dels estudiants i enguany es tornarà a repetir la col·laboració i es milloraran les instal·lacions.
Conèixer millor l’entorn, des d’una perspectiva universal
Santiago La Parra, expert en els Borja, imparteix l’assignatura monogràfica ‘Mirades sobre el Renaixement des de la Gandia dels Borja’, al costat de Joan Aliaga, director del Museu de Santa Clara de Gandia i la conservadora i experta Nuria Ramón. Segons ha explicat Santiago La Parra, ser professor d’estudiants Sènior és una experiència molt enriquidora, perquè des de la seua maduresa i esperit crític aporten coneixements, debat i un aprenentatge molt actiu.
La Parra ha destacat que el Campus de Gandia de la UPV creu en l’educació pública com a dret social i des d’eixa coherència va nàixer la iniciativa, per a impartir formació arrelada a la Safor i en les comarques centrals. “Vam nàixer com a fruit d’una reivindicació del territori; amb la Universitat Sènior atenem de nou aquesta reivindicació i la dirigim a les persones que sempre van voler conèixer millor el seu entorn i no van tenir aquesta oportunitat: per condicions econòmiques, per falta d’oportunitats, per la criança dels fills… ara els acostem una oferta arrelada en l’entorn, però amb una perspectiva universal, en la qual abordem la història, l’urbanisme, la música, la literatura…”.
Segons La Parra, en l’assignatura que imparteix al costat d’Aliaga i Ramón, s’aborda l’íntima connexió que existeix entre els Borja i el Renaixement. “Estudiem la contribució de la família valenciana més famosa, al moment històric crucial en el qual a Europa es posen les bases de la Modernitat. Parlem, doncs, de l’època més esplendorosa de la història de Gandia, quan aquest topònim es fa universal, i d’un dels moments crítics de la història europea, el Renaixement”.
“Va nàixer llavors un art nou; el comerç va començar a cobrar una dimensió planetària i la mentalitat mercantil va fer més complexa la vella societat estamental; es van posar les bases del capitalisme i fins a la pròpia Església Catòlica es va dividir en dues després de la Reforma protestant… els Borja van assistir a totes eixes novetats des de primera fila, de manera que, enfront de l’estesa idea que considera el cognom “Borja/Borgia” com a sinònim d’escàndol i depravació, nosaltres creiem més just entendre als membres d’aquella família singular com a vertaders protagonistes del seu temps. No es tracta de canviar el color de llegenda alguna sinó de ser justs amb el nostre passat, incloses les seues pàgines més brillants, per a poder entendre el present”, ha afirmat el professor.