16.9 C
Gandia
Dimarts, 30 maig, 2023

La UPV i la UMU visibilitzen noves estratègies de comercialització dels productes pesquers del Mediterrani​

– En el marc del projecte Digipesca han organitzat unes jornades informatives que han tingut un ampli acolliment en el sector

Divendres passat, 5 de maig, la Universitat Politècnica​ de València i la Universitat de Múrcia van convocar a l’Escola Politècnica​ Superior de Gandia la primera jornada del projecte Digipesca. Sota el títol ‘Les Organitzacions de Productors de Peix i altres estratègies de comercialització de productes de la mar’ més de mig centenar de persones van assistir a aquesta cita per a informar-se i debatre sobre la possibilitat d’incorporar noves mesures que permeten millorar l’actual situació socioeconòmica​ del sector.

Les OPP són “entitats en les quals s’agrupen els productors del sector pesquer i acuícol​ per a treballar darrere de la viabilitat econòmica i ambiental del sector” i la finalitat del qual “és ajudar els pescadors a millorar la rendibilitat de la seua activitat, però respectant la sostenibilitat”​​, va explicar Pablo Lafuente, CEO de SeaLab.

“Per a què ens serveix, què volem aconseguir i a on volem arribar” són les preguntes que segons Francisco Beltran, Subdirector General de Pesca de la GVA, han de fer-se els agents del sector pesquer com a pas previ a la creació d’una OPP. En aquest sentit, resulta ​imprescindible conéixer la base reglamentària de les OPP, qüestió en la qual ​va centrar la seua intervenció la cap de secció d’Ordenació Pesquera GVASilvia Muñoz Capilla.

Seguint el fil normatiu, aquesta vegada en el que refereix a la Política Pesquera Comú​n (PPC), Inmaculada Torres Cano, gerent de Galpemur, va assegurar que Grups d’Acció Local Pesquera (GALP) i les OPP, “estan treballant conjuntament o de manera paral·lela perquè són els braços executors d’aquesta PPC“.

Per la seua part Juan Antonio Briones, director de la Càtedra de RSC, va abordar els avantatges de les OPP, amb les quals és possible​ establir normes de qualitat pròpies que deriven en una gestió responsable del mercat atorgant competitivitat i prevalença al producte generat per les OPP del territori espanyol.

Així ho confirma l’experiència de l’OPP Pesca Ràpita, on segons Mario Vizcarro i Juan Balagué Vidal​ en estar reconegudes per la UE, a diferència del que succeeix amb les confraries, “poden intervindre més en el mercat nacional i internacional” tenint molt més poder legislatiu sobre el producte que ve de fora, atés el problema de l’increment de les importacions. ​

A més són nombroses les activitats que es poden realitzar a través de les OPP, tal com va mostrar Inmaculada Carrasco en compartir l’experiència viscuda amb la formació de l’OPP Motril. Perquè, segons el seu testimoniatge, “són una bona eina per a la innovació tecnològica -adquisició de portes voladores per a ròssec-, per a la descarbonització, evitar descartes”.

Després de totes aquestes intervencions, Fabian Ben, director de projectes i innovació de la Federació Nacional de Confraries de Pescadors, va deixar clar que la FNCP “dona suport a qualsevol classe de plantejament que les confraries facen per a abordar els reptes del futur”.

Finalment, investigadores i investigadors de l’equip Digipesca, van presentar els resultats obtinguts en relació als estudis duts a terme respecte a la comercialització​ en la pesca​​. Davant el problema que hi ha amb les subhastes Anna Garriga va proposar dissenyar un mecanisme de subhasta alternatiu i Roberto Cervelló va informar que s’està treballant en un simulador de preus justos. A més, es van presentar al públic dos proves pilot. D’una banda, l’equip de Blue Room Innovation, representat en aquesta cita per Denisa Gibovic, està treballant en “Fishchain”, una plataforma amb la qual es pretén que els clients de restaurants a través d’un codi QR puguen comprovar la procedència del peix que estan consumint. D’altra banda, des de la UMU, com expliquen Jesús Argente i el consultor Carlos Otero s’ha desenvolupat l’APP Llotja, consistent en “una subhasta al client final des del vaixell” que es realitza a l’alça, amb preu fixat per la llotja i que permet, si en arribar a port no s’han venut els lots, realitzar la subhasta habitual.

En definitiva, es desprén de totes les persones que han participat en la jornada que les OPP i les confraries no són excloents ni incompatibles i que en cap dels casos l’OPP substitueix les labors de la confraria. Des de l’equip Digipesca estem molt satisfetes amb l’interés que ha suscitat aquesta jornada, l’enregistrament de la qual ja està disponible en el nostre canal de YouTube.

Articles relacionats