22.4 C
Gandia
Dilluns, 27 juny, 2022

La Unió denuncia l’increment d’intercepcions de cítrics amb plagues i malalties de tercers països

– LA UNIÓ denuncia que les intercepcions de cítrics amb plagues i malalties de tercers països van augmentar un 64% l’any passat respecte a l’anterior
– Torna a exigir el tractament en fred per a les importacions citrícoles
– Es prohibeix la presència de Clorpirifós o Metil-Clorpirifós de països tercers, però LA UNIÓ demana que s’estenga a la resta de substàncies prohibides en l’àmbit comunitari

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que els ports de la Unió Europea van interceptar durant 2019 un total de 164 enviaments -per 100 en 2018- procedents de tercers països amb cítrics infestats de plagues i malalties, la qual cosa representa un 64% més que en tot l’any passat.

Sud-àfrica i la Xina són els països on major nombre d’intercepcions es va produir en 2019, amb 34 (+164%) i 25 (+108%), respectivament. Seguits molt de prop per dos països de Mercosur com l’Uruguai i l’Argentina amb 23 (+360%) i 21 (-5%). Només aquests quatre països van arribar quasi al 63% dels enviaments rebutjats a la UE per presència de plagues.

La major part de les importacions retingudes amb plagues i malalties corresponen a la Phyllosticta citricarpa (45), el fong que causa la temuda Taca Negra, i a la Thaumatotibia leucotreta (28), la falsa arna que provoca greus danys comercials als cítrics. Ambdues són plagues i malalties de quarantena amb un greu risc que segueixen sense estar presents en la citricultura europea i l’amenaça de la qual és cada vegada més gran.

LA UNIÓ considera que el balanç d’intercepcions torna a posar de manifest la necessitat que les autoritats comunitàries es prenguen molt de debò tot el relacionat amb la vigilància fitosanitària i es plantegen d’una vegada per sempre implantar el tractament en fred i el control en origen per a les importacions de cítrics perquè el risc està cada vegada més latent.

En unes recents analítiques efectuades per LA UNIÓ ja es va descobrir que la major part de les substàncies actives detectades que empren els citricultors de tercers països i l’ús dels quals està prohibit per als europeus corresponen a fungicides per a conservar la fruita i que en molts casos són alternatives al tractament en fred que és més innocu. “Creiem que és un clar frau i engany per al consumidor europeu i que s’evitaria utilitzant així el tractament en fred”, assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.
Peris indica que “als nostres cítrics per exemple els Estats Units, el Japó o la Xina els exigeixen unes condicions per a exportar-los allí; mentre que ací qualsevol país que desitge exportar a la UE pretén imposar les seues regles i això no es pot consentir”.
Clorpirifós i Metil Clorpirifós

LA UNIÓ informa també que la Comissió Europea prohibirà l’entrada en territori comunitari a partir del pròxim mes d’octubre de totes aquelles produccions que continguen residus de Clorpirifós i Metil Clorpirifós, substàncies l’ús de les quals quedarà prohibit a partir d’abril per als llauradors europeus. La decisió dona la raó a les queixes de LA UNIÓ, qui havia criticat recentment la doble moral de la UE en permetre l’arribada de productes amb aquestes substàncies, mentre els prohibia en el seu territori.

De totes maneres, LA UNIÓ no entén com es prohibeix ací des d’abril i per a les produccions de tercers països no serà fins al mes d’octubre quan es rebutgen. Tampoc comprén com aquesta decisió sobre el Clorpirifós i Metil-Clorpirifós no s’estén a la resta de substàncies actives permeses en productes de tercers països, però prohibides en l’àmbit europeu. LA UNIÓ continuarà exigint per tant la reciprocitat en l’ús de productes fitosanitaris per a unificar criteris en unes produccions i altres.

Articles relacionats