La UE proposa eliminar el canvi d’hora i mantenir el d’estiu

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha anunciat aquest divendres que l’Executiu comunitari proposarà la eliminacion del canvi d’hora, al·legant que és el que ha reclamat una àmplia majoria dels ciutadans que han participat en una consulta pública sobre aquesta qüestió.
En aquest sentit, Juncker ha explicat a la cadena alemanya ZDF que, encara que la consulta no és vinculant, no té sentit fer cas omís dels seus resultats, si bé la iniciativa de la Comissió seria solament l’inici d’un procés que encara ha de passar per diverses fases més.
Una vegada ho propose formalment la Comissió aquest divendres, el debat passa ara a les mans del Consell i, per tant, als Estats membres.
L’Executiu comunitari va anunciar a principis de juliol l’engegada d’una consulta que plantejava la continuïtat de l’actual horari d’estiu, en línia amb una resolució aprovada al febrer pel Parlament Europeu. Aquesta resolució reconeix que no existeixen proves científiques concloents però recalca que sí hi ha indicis que apunten a aquest efecte perniciós d’aquest sistema.
La Comissió, en qualsevol cas, no es planteja trencar l’harmonització que existeix des de l’any 2001 i que hi haja països que unilateralment s’inclinen en un sentit o en un altre en qüestió d’hora.

Benefici per a la salut
L’impulsor del pacte català per la Reforma Horària -que persegueix reajustar horaris i hàbits cap a uns més saludables-, Fabian Mohedano, ha valorat positivament l’anunci del president de la CE, Jean-Claude Juncker, de recomanar la supressió dels canvis d’hora en tota Europa i mantenir el d’estiu pels seus beneficis per a la salut.
«A voltes les coses es reivindiquen i acaben passant», ha declarat l’expresident i actual membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària (Carh), i és optimista sobre com avançarà l’assumpte en el Parlament Europeu, després de reflexionar que la vida i les maneres de consum han canviat molt des que es va aprovar en 1974.
«L’estalvi energètic ha anat reduint-se en els últims anys. Ara és de 14 milions d’euros a Catalunya, molt poc», i creu serà cada vegada menor amb la tendència actual cap a un consum energètic més eficient.
Veu favorables la resta d’elements, com els beneficis en la salut, evitant el ‘jet lag’ i el desajustament del ritme circadià que produïa en ancians i xiquets en canviar-se dues vegades a l’any, i ha ressaltat que també és beneficiós per a la seguretat, reduint l’accidentalitat en la conducció.
Un grup de diputats va proposar debatre-ho al Parlament Europeu al febrer, i aquest va demanar un informe a la CE, que també va realitzar una consulta popular, que ha comptat amb la «votació sense precedents» de 4,6 milions d’europeus, amb el 80% favorable al canvi.
Sobre la reforma horària sobre la qual treballa a Catalunya per a canviar els horaris econòmics, laborals, d’oci i d’hàbits de vida en general per a avançar-los dues hores, europeïtzant-los, ha explicat que incloïa entre les seues demandes aquesta supressió de l’horari d’estiu i hivern.
Després que s’aprovara al juliol de 2017 el Pacte per aquesta reforma, amb consens entre actors polítics, econòmics, socials i culturals, ha explicat que «prompte, en un parell de mesos», s’engegarà l’Oficina per a la reforma horària.
Aquest órgan dependrà de la Conselleria de Presidència de la Generalitat, i avançarà en la implementació de la reforma, partint del compromís que es va obtenir en el pacte de treballar per a considerar el temps «una mesura de benestar».
El reajustament es farà «tenint en compte que fa falta més flexibilitat i compactació» laboral, així com ajustar-se més als ritmes circadians, i en preguntar-se-li si hi ha sectors més reticents, ha admès que hi ha acord general a realitzar-la però a l’espera dels altres sectors per a començar.

Et Pot Interessar