La tortuga Lanjarón torna al mar en una jornada de conscienciació sobre la salut dels oceans

La Platja Nord de Gandia ha sigut aquest divendres l’escenari de la presentació de la campanya «Un mar sense plàstics» per a promoure el consum responsable de plàstics d’un sol ús i pal·liar l’efecte nociu que produeixen els residus generats en la Nit de Sant Joan, el pròxim dia 23 de juny.
L’acte ha consistit en un taller escolar amb meduses i a donar a conèixer les borses oxodegradables, que no generen microplàstics, l’autèntica plaga de l’oceà. Les borses es repartiran en Gandia la nit de les fogueres i, des d’ara mateix en el Oceanogràfic. 
Al final s’ha procedit a la solta d’una tortuga que va ser arreplegada per la Confraria de Pescadors de Gandia i recuperada en l’ARCA del Mar.

Una labor de conscienciació
La presentació ha estat a càrrec de la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig, del regidor de Gestió del Territori, Xavier Ródenas, i la responsable d’Assumptes Públics de Lanjarón, Charo Saavedra.
Calabuig ha explicat que la campanya es correspon amb l’objectiu divulgatiu de la Fundació i connecta amb el mandat de la UE als aquaris per a la conscienciació sobre el greu problema de la pol·lució marina, al que s’ha sumat l’Oceanogràfic fa més d’un any. 
Precisa Calabuig que l’aquari, que gestiona Avanqua, del grup Global Omnium, ve dedicant la seua tasca divulgativa a aquest greu problema ambiental, i a mésinforma de la col·laboració que manté amb la confraria de Pescadors de Gandia i l’Ajuntament.
Per la seua banda, la representant de Lanjarón ha explicat la importància del reciclatge per a contribuir a la salut del medi ambient, mentre que el regidor ha ressaltat la importància que té respectar el mar per a Gandia i la relació estreta amb el Grau, d’on eren els col·legis que han participat en l’acte. Ródenas ha fet veure als escolars com els gestos quotidians ajuden a la conservació del medi ambient.

“El mar és un mitjà natural a respectar”
L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha estat l’encarregada de soltar entre la cridòria dels col·legials la tortuga, anomenada Lanjarón, amb la qual “hem tancat, gràcies a la confraria i a la Fundació Oceanogràfic, un cicle afortunat i hui l’hem retornat al mar”. “Sobretot – ha dit l’alcaldessa – del que es tracta hui, Dia Mundial dels Oceans, és de mostrar com l’ésser humà és capaç de crear perills per al mar, per a les espècies marines i, fins i tot, per als humans. Per açò quan fem turisme i gaudim de tot açò, hem de ser conscients que el mar és un mitjà natural a respectar, que no pot assumir tots els efectes nocius dels humans”. 
Morant ha instat als usuaris de les platges a entendre que “aquests escenaris tan meravellosos hem de contemplar-los com a naturalesa”. “Gandia – diu- torna a ser pionera a prendre mesures per a mantenir la qualitat i salvaguardar el medi ambient, per la qual cosa agraïm a la Fundació Oceanogràfic, una altra vegada, que haja escollit Gandia per a dur a terme aquesta acció en un dia tan assenyalat”.
Després de la presentació de la campanya i del taller sobre meduses i tortugues s’ha distribuït una llimonada feta amb productes ecològics i s’ha procedit a la solta de la tortuga, amb nombrós públic infantil i també gran quantitat de banyistes, que han esperat en la riba del mar per a veure entrar a “Lanjarón”.

Et Pot Interessar