Ciutadans es mostra condescendent amb el PSPV i demana a Més Gandia que no es pose de perfil amb l’auditoria

Ciutadans s’ha mostrat condescendent amb el PSPV pel que fa a les conclusions de l’auditoria interna aplicada a l’Ajuntament de Gandia, però no així amb Més Gandia, a qui demana que no es pose de perfil en la generació d’un deute que va acabar per asfixiar la hisenda local. El PP, per la seua part, concentra en el mandat 2007-11, amb el PSPV i Plataforma, el major «balafiament» de recursos, i rescata el creuer del Borja i «les facturetes diverses».

El portaveu del grup municipal Ciutadans en l’Ajuntament de Gandia, Ciro Palmer, ha valorat en una «primera lectura urgent» l’auditoria feta pública sobre les últimes 4 legislatures, que van acabar amb una situació econòmica caòtica amb 320 milions de deute i l’ajuntament intervingut pel Govern.
Ciutadans no ha volgut entrar en un debat de xifres tècniques, però si ha volgut assenyalar que de manera evident “ha hagut en els últims 14 anys dues etapes molt marcades, per un abans i un després de l’arribada d’Arturo Torró a l’alcaldia”. “Els socialistes van haver de reprimir la seua ànsia d’inversió, ficats com estàvem en una època de crisi. D’altra banda la promesa d’Arturo Torró d’arribar a l’alcaldia per a reduir el deute va acabar incrementant-se en 140 milions més”, afirma Palmer.
Ciro Palmer s’ha congratulat que definitivament es donara a conèixer l’auditoria perquè “la ciutadania es mereixia saber qui són els responsables de les polítiques que han acabat afectant-los de manera directa a les seues butxaques”. Alhora, ha lamentat la poca voluntat del govern: “hem hagut d’exigir que es fera pública ja l’auditoria, per a asseure’ns a parlar dels pressupostos del 2018. Era un compromís de Ciutadans i s’ha complit”.
El portaveu de la formació taronja ha criticat “la sorprenent actitud de Més Gandia, posant-se de perfil, com si el deute no tinguera a vore amb ells”. Palmer ha recordat que “el partit nacionalista ha sigut copartícep en tots els governs socialistes, des de començaments de la transició fins a 2007. El llavors responsable d’inversions el Josep Miquel Moya, va deixar 73 milions de deute. Sembla que pateixen amnèsia selectiva”.
Al Partit Popular li ha recriminat que “per a una vegada que aconseguien la majoria absoluta ho van fer fatal. Lluny de reduir el deute, com van prometre, van acabar arrossegant-nos a l’abisme econòmic. Van asfixiar a molts proveïdors que van acabar per tancar els seus negocis, no van pagar als bancs, i mai van consentir el Pla d’Ajust que li recomanava el Ministeri d’Hisenda”.
Palmer ha recordat que totes aquestes actituds “van portar a Ciutadans a acceptar una pujada d’impostos i actuar per responsabilitat, en el tancament de l’empresa pública IPG, a més d’haver contribuït a la canalització del desbocat deute municipal, en aquests 3 anys de legislatura. En aquest temps s’ha aconseguit reduir el deute comercial amb proveïdors com era el nostre compromís”.

El PP tampo es dóna per al·ludit

El PP, per la seua banda, ha denunciat que l’auditoria interna signada per fins a tres funcionaris dels serveis econòmics de la ciutat estava enllestida des del 19 de desembre de 2017. «Durant sis mesos el govern va ocultar a la ciutadania i a l’oposició un informe demolidor contra l’actual executiu, que en definitiva són els mateixos partits que van portar i estan portant al col·lapse econòmic a l’Ajuntament de Gandia», afirma el regidor popular Guillermo Barber.
Per a Barber, «l’auditoria encaixa amb les xifres que ja coneixíem de l’auditoria encarregada a Deloitte i que estava a la disposició de la ciutadania fins que José Manuel Prieto, en renovar la web municipal, la va llevar”.
“En la primera pàgina de l’auditoria queda reflectit que l’Ajuntament de Gandia amb el govern de PSOE, Més Gandia i Ciutadans es troba en una situació gravíssima, malgrat que presumeixen que tot va bé”, afirma.

Barber acusa al coordinador d’Economia de l’Ajuntament, Salvador Gregori, de «mentir més que va parlar” en la presentació de l’auditoria, quan va assegurar que el deute era de 350 milions d’euros, informar al Ministeri d’Hisenda d’un deute de 302 milions d’euros, i en la pàgina web publicar una altra quantia totalment diferent.

Finalment recorda que «el PP va governar en una època de dura crisi econòmica, generant inversions i ocupació, conjuminat a una contenció de la despesa. Enfront d’açò, tal com demostra l’auditoria, els governs socialistes i nacionalistes van dilapidar l’erari públic en pufos, farra i festa com ara el Creuer dels Borja, mariscades pagades pel contribuent, endollats i les famoses facturetes diverses”.

Et Pot Interessar