20.4 C
Gandia
Diumenge, 19 maig, 2024

La periodista Rosa María Calaf s’incorpora a la programació oberta de la Universitat d’Estiu de Gandia

La programació oberta al públic de la Universitat d’Estiu conté una ampla programació d’activitats, començant per la conferència inaugural que impartirà Anna Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura, dijous 12 al Jardí de la Casa de la Marquesa.

El dilluns 16 serà el torn de la periodista Rosa Maria Calaf, qui farà una intervenció titolada “Contant el món en femení”; dimarts 17 serà el torn de la taula rodona “Revolució digital o involució intel.lectual” on participaran els periodistes Lola Bañón, Jesús Maraña i Adolf Beltrán; dimecres 18 el sociòleg Ignacio Sánchez Cuenca parlarà sobre “Què hi haurà darrere de la democràcia” mentre que el dijous 19 el magistrat i ex portaveu de Jueces para la Democracia Joaquim Boix parlarà sobre el retrocés de les llibertats. La última taula rodona d’aquesta edició serà l’organitzada per la Càtedra Cucó i en ella s’analitzarà el conflicte català de la mà de l’escriptor Antoni Puigvert. Com sempre, totes les conferències seran a les 20h a la Casa de la Marquesa.

Per les nits, a les 22.30h, l’activitat es trasllada al jardí de la mà del teatre i la música. L’activitat començarà dijous 12 quan la companyia Escena Erasmus presente l’obra “La gran final” mentre que divendres 13 es programaran monòlegs científics. Mentre, la música serà la protagonista a partir de l’altra setmana. Dilluns 16 la cantant Cristina Blasco presentarà un homentatge a Chavela Vargas mentre que dimarts 17 serà el torn de la Benimaclet Big Band. El dimecres 18, The Red Velvets seran les encarregades de reinterpretar els clàssics del swing i el jazz. També els J ovens, que actuaran dijous 19, són especialistes en reinterpretacions però, en aquest cas, de la música tradicional valenciana. La útlima actuació, que tindrà lloc divendres 20, estarà protagonitzada per That Old feeling un quintet de jazz que presenta una interessant novetat: la de comptar amb una veu masculina sobre l’escenari, la d’Òscar Briz.

Oferta de cursos

L’oferta de cursos es pot dividir en blocs: el primer d’ells dedicats a la medicina i les ciències on podem destacar cursos com el coordinat pel director del IVI, Antonio Pellicer, i dedicat a la reproducció humana, altre que abordarà les invasions biològiques i les conseqüències de barrejar la natura o el dedicat als neardentals on participaran alguns dels principals investigadors en teoria evolutiva i paleontologia de l’actualitat. Altre bloc és el que atendrà la comunicació i les ciències socials on s’ha programat un curs que tractarà el periodisme al S.XXI i on participen periodistes destacats com Jesús Maraña, Lola Bañón o Adolf Beltrán o altre dedicat a l’estat actual de la democràcia i l’estat constitucional i en la que intervendran l’exportaveu de Jueces para la democracia, Joaquím Boch i la periodista Elisa Beni i el professor Fernando Flores. Un tercer bloc de cursos el composen aquells cursos dedicats al patrimoni on destaca el curs “Fotografia, memòria i patrimoni”. A més, cal mencionar el curs dedicat als refugiats, desplaçats i migrats i impulsat des de la Càtedra Unesco de la Universitat i de plena actualitat aquestos dies.

Aquesta edició de la UEG, presenta a més, dues novetats. En primer lloc, la constitució en el marc de la UEG de l’espai “L’estiu de les dones” impulsat en col·laboració del Vicerectorat d’igualtat, diversitat i sostenibilitat i on s’inclouen tres propostes: un curs sobre el paper del feminisme en els canvis que estan produint-se en els nostres dies, dirigit per la Catedràtica Isabel Morant, i dos tallers: el primer dedicat a analitzar el paper d’un grup de dones del Cabanyal i un seminari sobre política i feminisme impartit per la històrica feminista Lidia Falcón. La segona novetat implica la tornada a la UEG de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que torna a l’organització d’aquesta cita estiuenca amb un curs dedicat als clàssics valencians i un seminari sobre Franscec Ferrer i Pastor quan s’hagueren complit cent anys del seu naixement.

Pel que respecta als tallers, a banda dels ja anomenats, aquesta edició presenta altres dedicats a temàtiques tan variades com el jazz, el cinema, l’enquadernació o l’educació inclòs un taller sobre instroducció al mindfulness des de la tradició budista dirigit per Francisco Fernández Villalba conegut com Dokushô Villalba, mestre budista. A Més, l’experiència de “las ganchilleras luchadoras” del Cabanyal també serà presentada en un altre taller.

Articles relacionats