18.6 C
Gandia
Dimarts, 28 novembre, 2023

La Muixeranga de la Safor torna a estrenar nova figura de 5 a la seua VII Diada

 

– Fira i festes Gandia 2023 acull la cultura popular de dues colles muixerangueres i una de falcons

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la VII Diada de La Muixeranga de la Safor dins del programa de Fira i Festes Gandia 2023. La colla morada ha sigut l’amfitriona acollint com a colles convidades a la Muixeranga de Sueca i els Falcons de Vilafranca. Pel que fa a la música no podia faltar l’Associació Cultural de Dolçainers i Tabaleters de la Safor formant així l’entretingut cartell que ompliria la vesprada de cultura popular.

Les colles van recórrer alguns carrers del centre de la ciutat ducal, i la primera parada va ser a la Plaça del Prado on, per costum, totes les colles s’enfaixen. Seguidament i marxant en cercavila tota la gent muixeranguera i falconera va anar arribant a la Plaça Major, on van entrar unes rere les altres ja fent tremolar d’emoció al públic. A més, no van faltar les bastoneres amb els seus balls acompanyant durant la cercavila i l’actuació.

Els de La Safor van tornar a sorprendre al estrenar, aquesta vegada en plaça pròpia, una segona figura de cinc alçades de nova creació, que han anomenat Llidoner, agafant el nom d’aquest arbre arrelat al paisatge valencià, i fent homenatge al centenari lledoner d’Ador.

Aquesta figura té l’estructura 6-3-1-1-1, i està basada en la Morera clàssica, modificant substancialment el tronc. No menys important és la figura de l’Auriba que encara no havien pogut estrenar-la en la seua plaça també, ampliant el repertori saforenc. També oferiren una Sénia, que encara que és una figura de 4 resulta una figura complexa donada la gran quantitat de gent que requereix per a la seua correcta execució.

Una altra novetat ha sigut la participació de la colla falconera, fent cada vegada més habitual aquesta barreja de diferents modalitats de torres humanes, ja que algunes colles castelleres ja havien estat en aquesta plaça. Aquesta colla plantà a plaça figures com l’Escala de 9, Piràmide de drets de 5 i el Pira 5×5, delitant a totes les presents amb aquestes construccions tan poc vistes en aquesta zona.

Els de Sueca no es quedaren enrere i muntaren figures de 4 com la Torreta sense desplegar, el remat d’Alta de cinc i un Fadrí amb agulla que deixaren al públic ben satisfet.

Per rematar una jornada remarcable a l’àlbum de fites muixeranguer es va oferir un gran retaule de pilars de 3 simultanis per part dels de Sueca, un pilar 5 aixecat per sota pels de Vilafranca i un de pilar de 4 i un de 4 aixecat per sota simultanis per part de La Safor.

Articles relacionats