18.6 C
Gandia
Dimarts, 28 novembre, 2023

Homenatge a Gabriel Ciscar i Ciscar organitzat per l’Associació Cultural Centelles i Riusech

L’Associació Cultural Centelles i Riusech i l’Ajuntament d’Oliva han organitzat un homenatge a Gabriel Ciscar i Ciscar, en complir-se els 200 anys de la signatura, per part del rei Ferran VII, de l’ominós decret que condemnava a mort a qui va ser tres vegades regent d’Espanya.

Gabriel Ciscar, marí, científic i polític liberal, va dedicar l’última part de la seua vida a la política. Fou un gran defensor de la llibertat i el constitucionalisme en oposició al règim absolutista de Ferran VII, un rei que, en assolir el poder, derogà la Constitució i condemnà els regents, entre els quals estava Ciscar, a la pena de mort en la forca, fent ús d’un decret reservat el 4 d’octubre de 1823.

Per fortuna, i mercés a l’ajut d’un general francés, Ciscar va poder salvar la vida i exiliar-se a Gibraltar, ciutat on va morir en agost de 1829. L’any 1860, les seues despulles van ser traslladades per les seues netes al Panteó de Marins Il·lustres de San Fernando, a Cadis, lloc on reposen actualment.

L’acte cívic tindrà lloc el pròxim dimecres 4 d’octubre a la plaça de l’Ajuntament, a les 12 hores, davant del monument a Gabriel Ciscar, i esdevindrà una reivindicació pública del personatge i en favor de la democràcia, la llibertat i els drets humans. L’esdeveniment comptarà amb la participació de les associacions locals, dels centres escolars i del jove violoncel·lista Àlex Salabert. Com a colofó, els organitzadors dipositaran una corona de llorer als peus del monument.

Articles relacionats