24.2 C
Gandia
Dimecres, 31 maig, 2023

La donació renal en vida es consolida en la Comunitat Valenciana com a alternativa terapèutica

– Un total de 191 persones han donat en vida un renyó per a salvar la vida d’afins amb insuficiència renal terminal, 19 d’ells menors

– Habitualment es tracta de persones amb vincles familiars o afectius amb la persona receptora, però també hi ha ‘donants altruistes’

– Quatre persones han donat en vida un renyó a una persona desconeguda a l’Hospital Doctor Balmis

Un total de 191 persones han donat en vida un renyó en la Comunitat Valenciana des de 2006, quan es va iniciar el programa de trasplantament renal amb persones donants vives. D’aquest total de trasplantaments, 19 han sigut a menors d’edat.

En concret, l’any passat es van fer 9 donacions de renyó en vida, de les quals, 4 es van efectuar en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, 4 a l’Hospital Universitari Doctor Peset i 1 a l’Hospital Doctor Balmis.

En termes relatius, el trasplantament renal entre persones vives representa entorn del 5% del total de trasplantaments renals que es realitzen cada any en la Comunitat Valenciana. “La donació entre persones vives és una opció per a reduir el temps en llista d’espera i, a més, en alguns casos, pot arribar a evitar el pas per la diàlisi, per això, els especialistes en Nefrologia informen d’aquesta alternativa a les persones amb malaltia renal”, explica Rafael Zaragozá, director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana.

Per a sensibilitzar sobre la importància dels renyons, cada any el segon dijous de març es commemora el Dia Mundial del Renyó.

Requisits per a ser donant en vida

Per a donar en vida a familiars o persones conegudes cal tindre entre 18 i 65 anys, gaudir de bona salut, mancar d’antecedents de malalties, disposar d’una bona funció renal i comptar amb un grup sanguini i d’antígens compatible amb la persona receptora. A més, afig Zaragozá, “en cap cas s’extrauen ni utilitzen òrgans de donants vius quan puga considerar-se que mitjana condicionament econòmic, social o psicològic, perquè la donació a Espanya és lliure i altruista”.

Per a certificar que no hi ha cap mena de coacció o interés econòmic, tant la persona donant com la receptora han de comparéixer davant un jutge. El trasplantament renal de persona donant viva requereix també valoracions psicològiques, així com d’un informe positiu del Comité Ètic de l’hospital.

En l’actualitat, la intervenció sol fer-se amb cirurgia laparoscòpica, dura unes cinc hores i no pot implicar cap despesa per a la persona donant (té coberts, per exemple, les despeses per a desplaçar-se a l’hospital i els dies que estiga de baixa, un mes de mitjana). Després, tant la persona donant com la receptora tindran revisions per a tota la vida per a monitorar la seua funció renal.

Si la persona que vol donar no és compatible amb el seu familiar poden incorporar-se al Registre de Trasplantament Renal Croat.

Donants altruistes

La persona que dona un renyó en vida, d’acord amb l’experiència del director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, “sol tindre una relació familiar o amistosa, o un vincle emocional, amb qui el rep” però, postil·la Carlos Santiago, coordinador de Trasplantaments a l’Hospital Doctor Balmis d’Alacant, “hi ha casos de generositat sense límit: els ‘donants altruistes’, persones que cedeixen un dels seus renyons a un complet desconegut que ho necessita per a continuar vivint”.

Aquesta figura és especialment freqüent en la Comunitat Valenciana. De fet, 4 de les 18 persones donants altruistes que es coneixen a Espanya són de l’Hospital Doctor Balmis.

En la seua majoria, les persones donants altruistes tenen una trajectòria vital filantròpica. Són donants de sang o de medul·la òssia, amb targeta de donant, col·laboradors o membres d’ONG i, destaca Santiago, “mai he conegut a cap persona que s’haja penedit del gest, ans al contrari, l’han donat a conéixer en els seus cercles socials per a animar a altres persones a seguir el seu exemple”.

Articles relacionats