18 C
Gandia
Dilluns, 29 maig, 2023

La donació de l’Arxiu de Jaime Pérez engrandeix el Centre de Documentació del Museu Faller

– El Museu Faller de Gandia amplia la seua hemeroteca amb l’arxiu de Jaime Pérez

El Centre de Documentació del Museu Faller de Gandia es convertirà en un punt de referència de consulta per a les Falles de la Comunitat Valenciana i per als estudiosos de la festa després de la donació de l’arxiu de Jaime Pérez Mascarell. Després de la seua defunció, ocorregut el passat 3 d’octubre, ha sigut la família Pérez-Pascual, la que ha aprovat la cessió perquè qualsevol persona, siga o o no fallera, puga accedir a aquest importantíssim llegat històric que Jaime Pérez va atresorar en la seua vida de faller, de poeta, escriptor, músic i amant de la cultura valenciana.

Durant més d’un mes, el seu nebot Miguel Pérez (Infofalles) ha estat catalogant centenars de llibrets de falles, tant de València com de Gandia i altres localitats, que daten des de 1924, passant pels complexos anys 36, fins als últims de la Dictadura i primers de la Democràcia. Tots ells cuidats i fins i tot fins enquadernats per anys, la qual cosa permet poder comparar i estudiar millor la festa en aqueixes èpoques.

El president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea Boix i la Fallera Major Infantil, Alba Ramón Borja, rebien aquesta setmana en el Museu Faller de Gandia a la família Pérez-Pascual, encapçalada per Suni Pascual i les seues filles, Inma i Berta Pérez per a fer donació de tan important llegat faller.

La Col·lecció Jaime Pérez aconsegueix quasi el miler d’exemplars entre llibrets, revistes, partitures i documents, i es troben joies que van des de llibrets d’abans de la Guerra Civil fins a guies falleres de la inundació de 1957 o els exemplars dels Especials de Falles que editaven Levante-EMV (1961) i Les Províncies (1961 a 1963) i que, a partir d’ara, podran consultar-se en el Museu Faller de Gandia.

Una important part de la donació tracta sobre les principals revistes falleres com Pensat i Fet, El Turista Faller, La Cotorra Fallera; El Cuhet i el Coet; Carcassa Fallera així fins més de 40 capçaleres des de 1926 fins a la dècada dels 80.

Telmo Gadea ha explicat que ”en una època en la qual no tenim bones notícies, aquesta és una per a remarcar, per a sentir-nos orgullosos i retre homenatge a aquesta mena de fallers com Jaime Pérez” destacant que ”el seu llegat, la seua minuciositat i el seu amor per les Falles i la cultura fa que, gràcies a la família, siga possible que l’arxiu del Museu Faller de Gandia cresca de manera exponencial amb exemplars i material d’excel·lent valor”.

Gadea ha recordat que la família Pérez-Pascual ”ha sigut molt generosa en prestar-nos tot aquest material que Jaime ha anat col·leccionant a la seua casa durant més de 50 anys, ordenant, i fins i tot enquadernant” i ha destacat que ”ens hem trobat amb sorpreses com a revistes falleres de preguerra i de la postguerra. Tenen molt valor no sols per als estudiosos de les Falles sinó també de la societat en general perquè les Falles el que feien era retratar allò que socialment estava al seu voltant”.

Finalment Telmo Gadea ha assenyalat que ”des de la Federació de Falles de Gandia esperem que aquests noms de fallers il·lustres perduren en els llibres de la Història de les Falles per la seua gran aportació, per la qual cosa han fet i pel seu amor per la cultura, el valencià i les Falles’‘.

Sobre Jaime Pérez

Jaime Pérez Mascarell (Benipeixcar, 1937-Gandia, 2020) va ser faller actiu del Carrer Major i Passeig a Gandia. Va escriure centenars de poemes, mantenidor de falleres majors; músic aficionat va recuperar l’Himne a la Junta Local Fallera de Gandia editat en 1972; guanyador de nombrosos premis en les emissions falleres en la dècada dels 70 i 80; va cantar en l’Orfeó de Gandia en la meitat del segle passat i va actuar en centenars d’obres de teatre i sarsueles en teatres i escenaris. Va cultivar la poesia i va ser comptable d’empreses històriques de Gandia.

Articles relacionats