22.5 C
Gandia
Dimecres, 4 octubre, 2023

La Diputació quadruplica la seua inversió a la Safor

 

  • Els 31 municipis de la comarca han rebut 73.934.535 euros en la present legislatura, amb una mitjana de 18,5 milions a l’any invertits per la Diputació en el global dels municipis de la Safor

  • L’aportació de l’ens provincial als ajuntaments de la comarca se situa en 74 milions en el període 2019-23, enfront dels 45 milions de 2015-19 i els 16 milions de la sèrie 2011-15

La Diputació de València ha quadruplicat la seua inversió a la Safor en relació a la legislatura 2011-2015, injectant 74 milions d’euros en els 31 municipis de la comarca en els últims quatre anys, enfront dels 16 milions de la sèrie 2011-15 i els 45 milions de la 2015-19. En termes anuals, la corporació provincial va destinar quatre milions de mitjana en cada exercici del període 2011-15, pels 11,2 milions a l’any registrats en el període 2015-19 i els 18,5 milions de mitjana que s’han computat entre 2019 i 2023, la qual cosa suposa multiplicar per 4,6 l’aportació a la comarca en els últims huit anys.

En la línia de simplificar els tràmits i eliminar burocràcia, la Diputació ha anat prescindint de xicotets plans amb escassa dotació i ha agilitzat la concessió de les ajudes a través de dos grans programes com són el Pla d’Inversions i el Fons de Cooperació Municipal, un pla conjunt amb la Generalitat en el qual la Diputació porta dos anys quadruplicant l’aportació del Consell als municipis de la província.

Entre 2019 i 2023, els municipis de la Safor han rebut 28,7 milions d’euros de la Diputació a través del Fons de Cooperació, al que cal sumar 27,7 milions en plans d’inversions i 17,4 milions d’euros d’altres convocatòries. Les xifres reflectixen clarament els principals eixos de gestió de l’equip de govern que dirigix Toni Gaspar, amb prioritats com duplicar les ajudes als municipis de la província perquè puguen exercir la seua autonomia i destinar els diners a les infraestructures i serveis que necessiten crear o millorar. En paral·lel, l’increment del múscul inversor ha estat acompanyat d’una reducció progressiva de la burocràcia amb la finalitat d’agilitzar els tràmits i aconseguir una major eficàcia en l’execució dels projectes.

El president Gaspar explica que el principal objectiu de la corporació és “dotar als ajuntaments dels recursos necessaris perquè puguen exercir l’autonomia municipal de la qual tant s’ha parlat i que hui és real”. Amb l’increment generalitzat de la inversió en totes les comarques, “els alcaldes i alcaldesses poden posar en marxa les actuacions que necessiten els seus municipis, moltes d’elles demandades pels seus veïns i veïnes”, afig el màxim responsable provincial, que insistix que la gestió basada en l’atenció als pobles, especialment els més xicotets, “és la raó de ser de les diputacions”.

Per municipis

Tots els municipis de la comarca han vist incrementades considerablement les transferències de la Diputació en els últims quatre anys, sobretot en relació a l’aportació provincial del període 2011-15. Especialment significatius són els casos de Tavernes de la Valldigna i Guardamar de la Safor, que multipliquen per deu l’aportació provincial; Daimús, que la multiplica per huit; Castellonet de la Conquesta i Beniflà per set; i Miramar i Palmera per sis. Entre la resta, la major part de les localitats triplica o quadruplica els recursos rebuts per part de la corporació provincial.

La capital de la comarca, Gandia, arriba als set milions d’euros injectats per la Diputació en la present legislatura, mentre que Oliva i Tavernes de la Valldigna li seguixen amb prop de cinc milions cadascuna. La resta d’ajuntaments oscil·la entre els prop de tres milions rebuts per Xeraco i Bellreguard en els últims quatre anys i l’1.152.000 euros de Castellonet de la Conquesta.

Articles relacionats