13.2 C
Gandia
Dimarts, 31 gener, 2023

La Diputació i Gandia avancen en l’organització de l’Any Sant Francesc de Borja

 

  • El president Gaspar es reunix amb José Manuel Prieto, qui visita per primera vegada la corporació com a alcalde de Gandia després de succeir a la nova ministra de Ciència, Diana Morant

  • Les dos institucions es coordinaran amb l’Arquebisbat de València per a posar en valor el llegat cultural i històric del IV duc de Gandia en el 350 aniversari de la seua canonització

 El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha rebut este divendres a José Manuel Prieto en la seua primera visita institucional al Palau de la Batlia com a alcalde de Gandia després de succeir en el càrrec a la nova ministra de Ciència i ex alcaldessa, Diana Morant.

En una trobada en la qual ha participat el diputat provincial i regidor en Gandia Vicent Mascarell, els responsables de les dos institucions han abordat assumptes d’interés per a la capital de La Safor, entre ells la construcció d’un pavelló esportiu universitari al costat del campus de la UPV, que comptarà amb la col·laboració de la Diputació a través del Pla d’Inversions per a municipis de més de 50.000 habitants, i la commemoració de l’Any Sant Francesc de Borja en el 350 aniversari de la canonització del IV duc de Gandia.

En este sentit, el president Gaspar ja va avançar la intenció de la Diputació de sumar-se als actes amb motiu d’esta efemèride i de declarar 2022 com a Any Sant Francesc de Borja, a través d’una moció en la qual treballa Presidència amb la intenció de portar-la a ple després de l’estiu. L’ens provincial projecta crear una comissió d’experts per a elaborar una programació cultural al costat de l’Ajuntament de Gandia i l’Arquebisbat de València.

Col·laboració institucional

Per part seua, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha mostrat “l’absoluta disposició de l’Ajuntament a col·laborar amb la Diputació i la resta d’institucions en els actes per a recuperar el llegat d’un gandiense il·lustre que va tindre un paper transcendental en l’àmbit polític, però també en el religiós, com a pare dels jesuïtes, i en el social, com a fundador de la Universitat de Gandia”.

Francesc de Borja i Aragó va nàixer a Gandia a l’octubre de 1510 i, abans d’orientar la seua vida a la fe, va tindre una influència notable en les corts dels Àustries gràcies al seu prestigi intel·lectual i polític. El duc de Gandia, I marqués de Llombai, Gran d’Espanya i virrei de Catalunya es va retirar a la seua terra natal després de la mort del seu pare, renunciant a tots els seus títols en favor del seu primogènit.

En eixe moment va decidir iniciar la seua etapa de predicador itinerant, després de renunciar també al títol de cardenal. Arran d’entrar en contacte amb l’ordre fundada per Sant Ignasi de Loyola, va madurar el seu desig d’ajudar econòmicament als jesuïtes, convertint-se en comissari general i pare de l’orde a Espanya. La Santa Seu va concedir recentment a la diòcesi de València el ‘Any Jubilar de Sant Francesc de Borja’ entre el 3 d’octubre d’enguany i el 3 d’octubre de 2022.

Articles relacionats