11.3 C
Gandia
Dijous, 2 febrer, 2023

La restauració de l’Alqueria de la Torre dels Pares inicia les actuacions prèvies

– S’inicien les actuacions prèvies a les obres de consolidació i restauració de l’Alqueria de la Torre dels Pares

La regidora de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, junt amb l’Arqueòleg Municipal, Joan Negre, va visitar el dimarts passat la Torre dels Pares per tal de conéixer els treballs arqueològics previs que ha impulsat el Servei Municipal d’Arqueologia de l’Ajuntament de Gandia per a poder procedir amb les obres d’urgència d’aquesta edificació.

Les actuacions que s’han realitzat han consistit en quatre cales arqueològiques al subsol de l’alqueria que tenien la finalitat detectar la possible existència de construccions anteriors a l’actual edifici, a més d’una quarantena de sondejos murals amb els quals poder seqüenciar totes les fases edificatives del monument.

Basant-se en els primers resultats de la intervenció, no s’han pogut documentar estructures anteriors a la Torre i l’edifici principal, el moment fundacional dels quals se situa a inicis del segle XVII. Es tractaria, per tant, d’una obra impulsada pels jesuïtes gandians molt probablement amb el mecenatge de la família ducal gandiana, la qual ja havia cedit la propietat d’aquestes terres a la Companyia en temps del duc Francesc de Borja amb l’objectiu de finançar les despeses de la Universitat jesuítica de Gandia.

Els resultats d’aquesta intervenció seran clau per al desenvolupament de les pròximes intervencions arquitectòniques en el monument BIC, ja que permetran entendre com es va anar construint l’edifici, les diferents reformes que va patir i els elements més importants a consolidar i preservar.

Cal recordar que el projecte d’estudi, consolidació i restauració de l’Alqueria de la Torre dels Pares està coordinat amb un projecte global de posada en valor de tota la finca agrícola, per al qual aquesta mateixa setmana l’Ajuntament de Gandia ha rebut també una subvenció de 724.075,20 € per al desenvolupament d’un taller d’ocupació i formació amb l’objectiu de recuperar i posar en valor aquest espai de conreu.

Articles relacionats