12.8 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

La Conselleria autoritza temporalment a huit embarcacions del port de Gandia el marisqueig de Tellines

  • El Consell autoritza de nou el marisqueig de tellina després de constatar els bons resultats del pla de gestió de pesca de mol·luscos bivalves
  • Huit embarcacions del port de Gandia participaran en aquesta experiència pilot després dels informes d’un repunt de les poblacions

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica acaba d’autoritzar de nou el marisqueig de tellina, amb caràcter experimental. Aquesta decisió s’ha pres després de constatar els prometedors resultats que està oferint el pla de gestió per a la pesca de mol·luscos bivalves mitjançant dragues mecanitzades, que el Consell va posar en marxa en 2016 amb l’objectiu de recuperar les poblacions de les esmentades espècies fins que les seues taxes de captura aconseguisquen els nivells que tenien entre els anys 2005 i 2008.

Precisament, amb aquesta finalitat es va establir una veda que impedia el marisqueig artesanal de tellina en aigües de la Comunitat Valenciana, una mesura que va estar acompanyada, al mateix temps, per un pla de gestió el propòsit de la qual és aconseguir l’ajust del règim de captures d’aquestes espècies de mol·luscos bivalves als nivells adequats que permeten aconseguir i mantindre indefinidament el nivell òptim d’explotació sostenible.

En el marc d’aquesta iniciativa de recuperació, i dins del capítol corresponent a la tellina, ha participat activament la Confraria de Pescadors de Gandia a través de la realització de diverses proves pilot de marisqueig en la zona sud del port pesquer.

Això ha permés als serveis tècnics concloure que, efectivament, la parada biològica està donant com a resultat un increment significatiu de les poblacions de tellina, les quals havien patit un alarmant descens en els últims anys.

Així les coses, la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha aprovat una resolució en virtut de la qual autoritza amb caràcter temporal el marisqueig amb embarcació professional de referit mol·lusc bivalve en dues zones concretes de Gandia i Oliva, seguint així el desenvolupament del pla de cogestió presentat per la confraria de pescadors de la capital de La Safor. Inicialment, en aquestes àrees podran mariscar huit embarcacions amb un contingent màxim de captures de 15 quilos per vaixell i dia.

El director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana, Roger Llanes, ha assenyalat sobre aquest tema que “es tracta, sens dubte, d’una notícia esperançadora, sobretot perquè revela que les nostres polítiques de preservació de les espècies marines perquè els professionals del mar puguen continuar mantenint la seua activitat professional apunten en la direcció adequada”.

No obstant això, Llanes també ha considerat que “en aquests temes cal actuar amb cautela i basar-se sempre en criteris científics i tècnics”.

 

Articles relacionats