11 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

La Casa Maians d’Oliva acull una taula redona sobre Joan Fuster i l’art

– L’Associació Veïnal i Cultural El Palau i l’Associació Vivart són els organitzadors d’una taula redona sobre Joan Fuster i la seua relació amb l’art

L’acte servirà per a reflexionar sobre la relació de l’escriptor suecà i l’art, aprofitant la publicació de Viure és antihigiènic. Aforismes il·lustrats de Joan Fuster de Santi Tena. La taula redona tindrà lloc dijous 2 de novembre a les 19.00 h a la Casa Maians d’Oliva.

Viure és antihigiènic. Aforismes il·lustrats de Joan Fuster és una proposta gràfica de l’artista plàstic Santi Tena (València, 1970), que ofereix una visió innovadora i actual de més de setanta aforismes del cèlebre assagista. La immersió del pintor en l’univers literari fusterià es deu, en bona part, a la recomanació elogiosa de Pepa, la seua parella, que, coses de l’atzar, fou veïna de l’escriptor de Sueca. Per a ella, l’autor de Nosaltres, els valencians representava alguna cosa més que un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle xx. Unida a l’admiració pel personatge públic, hi havia, també, l’afecte natural per un veí amb qui s’arriba a tindre una relació familiar. Aquest fou, en essència, el punt de partida d’aquest projecte plàstic i literari.

El volum s’obri amb un pròleg de Salvador Ortells Miralles, exdirector de l’Espai Joan Fuster de Sueca. Els aforismes penetrants, i les imatges potents i evocadores que els il·lustren, constitueixen un diàleg que vol incitar a la reflexió sobre la fragilitat del món actual, la finitud de la condició humana, la soledat, la por a ser i a sentir-se diferent, la complexitat de les relacions afectives i socials, o l’art —i la cultura, en general— com a via de coneixement. Lliure de prejudicis i fidel a la seua pròpia visió del món, Santi Tena hi fa servir una estètica cinematogràfica, deutora també del món del còmic, de la cultura pop i de l’era tecnològica.

Viure és antihigiènic. Aforismes il·lustrats de Joan Fuster és una aposta d’Edicions 96 per traure l’obra de Joan Fuster del seu circuit més consolidat i acostar-la a nous públics que puguen descobrir en l’obra visual de Santi Tena noves lectures del pensament aforístic de l’escriptor suecà.

Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) fou un dels intel·lectuals valencians més influents del segle xx. Al llarg de la seua dilatada trajectòria va desplegar una intensa activitat com a poeta, crític cultural, historiador, assagista, articulista periodístic, activista cultural i professor universitari.

Santi Tena (València, 1970) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, estudis que va ampliar amb la tesi doctoral A la recerca d’un model d’adaptació al còmic del Tirant lo Blanc en el context de la hipermodernitat. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives d’àmbit nacional i internacional, com ara «Figuraciones de la Valencia Metafísica» (Caja Madrid, 1999), la Bienal de Arte de Oviedo (1998), la Feria de Arco (Madrid, 1999-2004), «Four spanish artists» (Museu Nacional de Belles Arts de Praga, 2006) i «Travesías» (Reials Drassanes de València, 2015).

Com a il·lustrador, a més de col·laborar en diverses revistes i editorials, va publicar el 2007 El rei ermità, adaptació de la primera part de la novel·la Tirant lo Blanc, i el 2008 va rebre, per part de la Generalitat Valenciana, l’encàrrec de realitzar el còmic Jaume I, amb motiu del 800 aniversari del seu naixement.

Articles relacionats