La casa dels escriptors de Gandia s’inclourà en un programa global de la Generalitat

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, acompanyada per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha visitat aquest dijous la ciutat per a conéixer de primera mà els principals projectes culturals que el govern municipal ha impulsat durant la present legislatura i anunciar els suports i iniciatives que des del Consell es donaran a Gandia per a convertir-los en realitats. Les mesures anunciades són «fruit del treball transversal posat en marxa des de tots els departaments municipals implicats i suposen el fruit de les múltiples reunions que des del govern de Gandia s’han mantingut al llarg de la legislatura per tal de posar en valor la riquesa cultural i patrimonial de la ciutat».

Palau Ducal

El projecte del Palau Ducal de Gandia comprén diverses actuacions de restauració amb un import superior als 227.000 €. D’una banda, es proposa intervenir a la façana de llevant del pati de la Cisterna o de les Canyes. Es tracta d’una de les façanes històriques de l’edifici, ja que correspon a dues de les sales més antigues, com es pot deduir de la qualitat dels seus forjats, de tipologies diferents de gran interés.

També s’invertirà en la il·luminació del teginat del vestíbul i de l’antiga capella de Sant Miquel així com la torre d’accessos a l’edifici. El criteri general d’intervenció proposat pretén millorar les condicions de visualització de tots dos locals, vestíbul i antiga capella, ressaltant principalment els elements més singulars d’ells, els forjats de sostre; i finalment, millorar el centre d’atenció a visitants.

Els treballs, tal com ha explicat Diana Morant «suposen una doble implicació, ja que tenim la col·laboració pressupostària a més del compromís que serà la Conselleria la que execute els treballs. Hui donem resposta a un pla molt ambiciós, amb totes les garanties que permetrà la pràctica execució del Pla Director d’Obres del Palau Ducal«.

Casa dels Escriptors

Pel que fa a una de les principals propostes d’aquesta legislatura en matèria turística i cultural de la ciutat, la direcció general de Cultura i Patrimoni estudia que la Casa dels Escriptors de Gandia s’incloga en el programa de «Cultura Resident», un programa posat en marxa pel Consell per tal d’impulsar la creació artística en totes les seues facetes i els espais dedicats a la creació artística. Després de la visita a l’Alqueria del Duc, la intenció del Consell és que la Casa dels Escriptors siga un dels seus referents en l’àmbit literari dins d’aquest programa.

«Els escriptors i autors trobarien a la Casa dels Escriptors de l’espai i les condicions òptimes per desenvolupar el seu treball durant un període de temps determinat” ha afirmat Amoraga

Castell de Bairén i Morabito

En el cas del Castell de Bairén i el Morabito, hui s’han aprovat els fons FEDER que possibilitaran la creació del parc arqueològic del Castell de Bairén, que contempla la millora de l’accés amb una passarel·la, el que dignificarà un indret que va ser l’inici de Gandia, al que cal sumar l’ajuda per al Morabito i el futur centre d’interpretació de la Falconera. La creació del parc arqueològic del castell de Bairén, dotat amb 800.000 euros, consisteix a preservar les estructures encara existents de la fortificació i l’excavació de les que romanen ocultes creant un parc arqueològic en l’àmbit del castell. La restauració i habilitació com a centre d’interpretació de la serra Falconera de la Nevasca del Morabito de Gandia és un altre dels projectes que comptarà amb una inversió de 100.000 euros.

Morant ha destacat que es tracta de «projectes de gran envergadura que realçaran el patrimoni cultural Gandia i serviran per a augmentar les visites de veïns i turistes. Un complement perfecte al turisme de sol i platja«.

Cova del Parpalló

Pel que fa a l’espai de la Cova del Parpalló, considerada com el millor jaciment d’art moble del paleolític a la Mediterrània, durant la compareixença de Morant i Amoraga, s’ha recordat que l’espai es troba dins del llistat de Béns d’Interés Cultural, però que a causa del seu descobriment posterior estava fora de la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Amoraga ha anunciat que el Consell estudia les vies més ràpides perquè s’incloga mitjançant el CARAMPI (Consell d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani), que serà l’encarregat de realitzar les gestions necessàries per a aconseguir augmentar la visibilització de la cova de l’àmbit local a l’internacional.

Finalment, Morant ha finalitzat la seua intervenció afirmant que «durant anys es van promocionar projectes fascinants que ens convertien en una mala còpia de Hollywood. Ara, posem en valor la nostra identitat per donar a conéixer a tots la nostra història, patrimoni i cultura«.

Et Pot Interessar