El jutge Llanera deixa en llibertat sis exconsellers però manté en presó a Junqueras, Forn i els Jordis

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa per rebel·lió després de la declaració unilateral d’independència (DUI), ha acordat este dilluns la posada en llibertat dels exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa i Carles Mundó després que ANC i Òmnium hagen fet efectiu el pagament de 600.000 euros de fiança que els va imposar –100.000 a cadascun– per a eludir la presó preventiva que pesa contra ells des del passat 2 de novembre.

La llibertat s’acorda després d’acreditar-se “bastant” el pagament de les quantitats, encara que seguiran pesant contra els exconsellers mesures cautelars tals com a compareixences setmanals davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o jutjat de la seua conveniència, entrega de passaport i prohibició d’eixir del territori nacional.

Els diners procedeixen de la Caixa de Solidaritat que van engegar les dos entitats a l’estiu i que ha recaptat des de llavors 4,7 milions d’euros, segons asseguren les mateixes. Fonts de l’alt tribunal han assenyalat que el fiador de les sis fiances ha sigut Marcel Padrós, que és tresorer de l’ANC.

Passades les dos de la vesprada dos funcionaris de l’alt tribunal es van traslladar amb cotxe fins a les presons d’Estremera i Alcalá-Meco amb els manaments de llibertat per a ordenar l’eixida dels centres penitenciaris, que pot produir-se en les pròximes hores. El magistrat els adverteix que l’incompliment de qualsevol de les obligacions imposades comportaria el seu immediat ingrés a la presó.

Llarena va acordar este dilluns mantindre la presó preventiva de l’ex vicepresident de la Generalitat catalana Oriol Junqueras, de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn i dels líders de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en entendre que malgrat no haver-hi risc que s’escapolisquen persisteix en ells el de reiteració delictiva.

Per als altres sis exconsellers, també investigats en el sumari sobre el procés sobiranista que va derivar en la declaració unilateral d’independència (DUI) el passat 27 d’octubre, el jutge va acordar les fiances. D’esta manera, el jutge Llarena no ha acceptat la petició de la Fiscalia i l’acusació popular exercida per Vox de mantindre a la presó a la totalitat dels investigats.

Et Pot Interessar